Festival Jeden svět přilákal spoustu lidí

Palčivá témata týkající se bezpečí přinesl letošní Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Organizátoři si pochvalovali, že do třinecké knihovny přilákal rekordní množství návštěvníků. Může za to i dokument o zavražděném novináři.

Po promítnutí filmu následovala beseda s Lukášem Nechvátalem. Foto: knihovna

Jeden svět nesl letos podtitul Cena bezpečí. O senzaci se postaral dokument nazvaný Kuciak: vražda novináře. Po jeho zhlédnutí dorazil do hutnické metropole diskutovat s návštěvníky novinář z Českého centra pro investigativní žurnalistiku Lukáš Nechvátal. Vysvětlil, že poslední a nedokončený článek Jána Kuciaka pojednával o aktivitách italské mafie Ndranghety na Slovensku a jejím napojení na tamní vládu. Centrum pak článek vydalo.

„Jedním z našich hlavních motivů bylo vyslat zprávu, že zabitím novináře nezabijete příběh, na kterém pracoval,“ vysvětlil novinář. Na dotaz, jestli se vraždou reportéra pro něj osobně něco změnilo, odvětil: „Uvědomil jsem si, že i když žijeme ve středu Evropy, ještě to automaticky neznamená, že se něco takového nemůže stát, a proto je třeba nebrat bezpečnostní opatření na lehkou váhu.“

Během své investigativní práce se o svůj život nikdy nebál. „Myslím, že jsme onu zprávu, že zabitím novináře příběh nezabijete, vyslali dost důrazně a dbáme na naši bezpečnost,“ doplnil.

Snímek o zavraždění novináře a jeho snoubenky festival v Třinci zahajoval. „Jen v ten den přišlo tolik lidí, kolik jich nedorazilo na celý festival v minulých ročnících. Je vidět, že cena bezpečí je téma, které láká lidi a nenechává je lhostejnými,“ zhodnotila mluvčí třinecké knihovny Adéla Majerová.

Další zprávy z regionu