Fingovaná nehoda zaujala publikum

Spousta zábavy i poučení pro děti a dospělé přinesl Den s integrovaným záchranným systémem, který se konal v sobotu dopoledne v Třince. Vyvrcholením byla fingovaná nehoda a zásah všech složek.

Ato hasiči úplně rozstříhali. Jinak by zraněnou dívku ven nevytáhli. Foto: mr

Kdo přišel, mohl si vyzkoušet spoustu zajímavých věcí. Hasiči nabízeli malým dětem lanovku i možnost stříkat vodou na cíl. Zájemcům představili svou techniku.  Zdravotníci ukazovali lidem, jak zvládnout první pomoc. Policisté krom ukázky techniky půjčovali návštěvníkům speciální brýle, které dokážou navodit pocit opilosti. Zejména u dětí sklidily velký úspěch. Stánek zde měla i armáda a celníci.

Pořadatelé připravili také zajímavý program. Lidem se představili kynologové se svými psy, mladí hasiči nebo je zaujaly ukázky sebeobrany.

Vyvrcholením dopoledne byla dynamická ukázka složek Integrovaného záchranného systému. Na ulici Lidická se „stala“ dopravní nehoda, kdy řidič vjel autem na autobusovou zastávku a srazil dvě dívky. Jedna prorazila čelní sklo a vklínila se do auta, druhá skončila na zemi s otevřenou zlomeninou a poraněnou hlavou. Obe figurantky měly přesvědčivě namaskovaná zranění, a to dodávalo autonehodě na autentičnosti.

Záhy dorazili na místo záchranáři, hasiči i policisté a začali vykonávat činnosti přesně tak, jako by se jednalo o skutečnou nehodu. Diváci se zatajeným dechem sledovali, jak zraněnou vystříhávají ven z auta, jak oběma poskytují první pomoc i jak policisté nehodu vyšetřují. Bylo vidět, že všechny tři složky mají svou práci perfektně zvládnutou a hlavně, že dokážou navzájem spolupracovat. Ukázka byla natolik dynamická, že někdo v publiku omdlel. Možná ale bylo na vině spíše ostré sluníčko.

Letos se konal už 20. ročník Dne s IZS. Bylo vidět, že lidé o akci mají velký zájem. Dorazilo jich několik stovek.

Další zprávy z regionu