Firmám chybí lidé. A bude prý ještě hůř

Letní sezona je pro stavební firmy každoročně náročná, a přitom stěžejní. Letos se investoři potýkají s novým problémem: do veřejných zakázek vypisovaných městem se občas nepřihlásí jediný zájemce.

Na projekt rekonstrukce střechy chaty na Javorovém zatím město čeká. Foto: mr

Důvod? Mnohé firmy prý mají nouzi o kvalitní pracovníky.

Rekonstrukce rozvodů vody a části kanalizace. Oprava bočních vstupu včetně betonových a terasových ploch s výměnou zábradlí. Toto všechno bylo třeba udělat v Mateřské škole Janáčkova v Třinci. Hodnota zakázky byla okolo půl druhého milionu korun, jenže o tuto práci neměla zájem jediná firma.

Podobně dopadla i dodávka prvků vnitřní konektivity a zabezpečení připojení k internetu včetně montáže, instalace, implementace a konfigurace zařízení v Jubilejní Masarykově základní škole.

„Je pravda, že u zakázek na rekonstrukce škol bývá problém. Firmy mají totiž na zvládnutí akce málo času, obvykle přes prázdniny,“ podotkl náměstek primátorky Ivo Kaleta.

Dalším problémem je podle něj nedostatek kvalitních řemeslníků. Naopak u zakázek na dopravní stavby podle Kalety problémy nebývají. „Do těchto veřejných soutěží se firem hlásí vždy dost,“ pokračoval náměstek.

Připomněl, že po neúspěšném tendru vyhlašuje město zakázku znovu a obvykle se pak někdo přihlásí.

Chybí dělníci i projektanti
Absenci a špatnou kvalitu lidí ve stavebnictví podle Kalety doplňuje ještě nedostatek projektantů. To se například projevilo u zakázky na projektovou dokumentaci na rekonstrukci střechy chaty na Javorovém. „Kvalitní projektanti jsou opravdu v současné době nedostatkové zboží,“ doplnil Ivo Kaleta.

Starosta Bystřice Roman Wróbel upozornil ještě na další problém. „Když má obec investici podpořenou dotací a vybírá firmu, musí zvolit tu, která nabídne nejnižší cenu. Na první pohled je to pochopitelné, ale bohužel firmy, které disponují kvalitními lidmi, nemohou obstát v konkurenci těch levných. U těch často pracují nepříliš zdatní odborníci,“ poukázal starosta.

Podle něj tak vždy hrozí, že nejlevnější firma, která lidem platí málo a oni tak od ní často odcházejí, má tendenci si cenu zakázky navyšovat uměle, například vícepracemi nebo změnou materiálu.

Stavitelé žijí v obavách
Mnozí majitelé firem vnímají nedostatek kvalitních pracovníků jako velký problém. „Už před třemi lety jsem si říkal, že je to špatné, ale letos je to brutální. Najmete si lidi, ale oni nemají zájem dobře pracovat. Uprostřed měsíce klidně odejdou a ani vám neoznámí, že jdou dělat jinam. Chybí odborníci. A já často beru lidi, o které bych dříve ani nezavadil. Bohužel mi nic jiného nezbývá,“ podotkl majitel třinecké stavební firmy Miroslav Babjarčík.

Řekl, že má strach vzít nějakou větší zakázku. Bojí se totiž, že nezvládne termíny právě kvůli špatné práci lidí.

Majitel další firmy Tomáš Pastorek řekl, že má naštěstí svůj tým lidí, který pro něj pracuje už několik let. Základem podle něj je, dobře jim zaplatit, aby neodešli jinam.

„Je ale pravda, že jsme všichni ve věku 40 a více. Mladí nejsou, takže co bude za pár let, je ve hvězdách. Trochu se toho bojím,“ dodal.

Další zprávy z regionu