Fotograf Pavel Zubek okomentuje minulost železáren

Fotografie hutních provozů z období před 100 i více lety spolu se snímky jejich novodobé podoby představuje výstava nazvaná Zaostřeno na werk v proměnách času. Jak vznikalo spojení dvojic dvaceti historických a dvaceti současných fotografií, o tom povypráví fotograf Pavel Zubek.

Tak vypadá werk dnes. Na výstavě lidé uvidí, jaké to v něm bylo kdysi. Foto: Pavel Zubek

Fotograf Pavel Zubek připravil na středu 25. září komentovanou prohlídku. Zájemci se mohou scházet vždy ve 14.30 a v 15.30 hodin v prostorách zahrady Muzea Třineckých železáren. Industriální fotograf současných pohledů na huť blíže nastíní svůj příběh focení. „Budu se ale hlavně těšit na pamětníky, se kterými rád diskutuji o konkrétních provozech. Je to pro mne vždy obrovským obohacením,“ říká Pavel Zubek.

Projekt výstavy Zaostřeno na werk v proudu času mu dal možnost navštívit místa, kam ještě s fotoaparátem nevstoupil. Potkal se s řadou zajímavých a jak říká hlavně ochotných lidí. A poprvé viděl snímky z historie, o nichž dosud neměl páru. „Bylo pro mě ctí, že jsem dostal příležitost ukázat novodobou tvář metalurgického podniku v odrazu historických záběrů třinecké hutě,“ dodal fotograf.

Fotil z mostů, žebříků i střech. Aby se dostal na úroveň původních záběrů, využíval i dron.

U historických snímků čerpali organizátoři výstavy z archivu železáren ze skleněných negativů, kde jsou nejstarší dochované historické fotografie z období od roku 1864.

Výstava je přístupná veřejnosti zdarma v zahradě muzea. Potrvá do konce září.

Další zprávy z regionu