Na Gírové jsou vlci, chovatelé ale panikařit nemusí

Jsou tady. Po téměř dvou desetiletích se na česko-slovenském pomezí opět pohybují vlci ve smečce. Jejich přítomnost potvrdili dobrovolníci z vlčích hlídek z Hnutí Duha, kteří mapovali také Jablunkovské mezihoří.

Vlci se vrací do Beskyd. Obavy z nich ale lidé mít nemusí. Ilustrační foto: Karel Brož

A právě v lokalitě hory Gírová objevili stopy. „Výskyt tří vlků byl potvrzen fotopastmi i stopováním opakovaně během celé zimy. Vzácněji se jednotliví vlci objevili také v severní části Moravskoslezských Beskyd a ve Slezských Beskydech. Fotopasti také odhalily, že v Beskydech a v Javorníkách žije minimálně jedenáct dospělých rysů a pět koťat a jeden medvěd,“ potvrdila Dana Bartošová ze Správy Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Jak dále řekla, na Jablunkovsku byly stopy vlka během letošního mapování šelem zjištěny nedaleko obce Hrčava. „Za připomenutí stojí to, že právě v lesích v blízkosti Hrčavy má pomníček poslední český vlk zastřelený v r. 1914,“ připomenula zooložka.

Vlčí pomníček na Hrčavě. Foto: CHKO Beskydy

S přítomností vlků tak musí počítat hlavně chovatelé ovcí a koz. Turisté se obávat nemusí, vlci totiž jsou plaší a po staletí systematického pronásledování mají zakódováno, že člověk pro ně znamená velké nebezpečí, před kterým prchají. „Zatím jsem u našeho stáda žádného vlka neviděl, ale věřím, že tady jsou. Jsme na jejich migrační trase a bylo by naivní domnívat se, že se nám vyhnou,“ řekl například chovatel ovcí a starosta Hrčavy Petr Staňo. Loni byl poblíž Hrčavy spatřen dokonce medvěd, takže přítomnost vlků ho nepřekvapuje. „Jsem přesvědčen, že vlci do naší přírody patří. Na nás lidech pak je, abychom si dokázali ochránit svůj majetek. Takže já mám elektrické ohradníky, a hlavně psy. Náš Slovenský čuvač s ovcemi vyrůstal a bere je tak doslova jsou svou rodinu. Má skoro 60 kilo a je tou nejlepší prevencí před napadením vlky,“ je si jist chovatel. Připustil, že ohradníky i psy si pořídil hlavně kvůli zlodějům lidským. Nyní je ale rád, že je má a že jeho ovce ochrání i před vlky.

Více si můžete přečíst v Třineckém hutníku.

Vlk na Gírové zachycen fotopastí. Foto: Hnutí Duha

Další zprávy z regionu