Gutský kostelík roste zatím na Valašsku

Dřevostavba je už téměř hotová, chybí ještě střecha a replika vyhořelého kostelíku bude na světě. Jenže zatím nestojí v Gutech, ale ve valašské vísce Hošťálková. Zatím totiž biskupství nemá stavební povolení.

Tesaři už pracují na konstrukci krovů. Foto: mr

Na místě vyhořelého kostelíku v Gutech se nyní pouze prohání vítr a spadlé listí. Podle původního plánu už tam přitom měla růst stavba. Jenže ostravsko-opavskému biskupství se ještě nepodařilo získat stavební povolení. A aby se pak, až ho získá, zbytečně neztrácel čas, už nyní staví kostel Antonín Papšík a jeho pracovníci. Jenže ne v Gutech, nýbrž v devadesát kilometrů vzdálené valašské vesničce Hošťálková.

„Kostel postavíme zde u nás. Pak, až budou v Gutech základy, tak jej zase rozložíme a převezeme tam. Vše se urychlí, protože nyní, když máme čas, můžeme vychytat případné mouchy v projektu,“ vysvětloval tesař Antonín Papšík. Jak dále řekl, výstavba je poměrně náročná. Musí dodržovat nejen projekt, ale i pracovní postupy, které byly běžné v první polovině 60. let 16. století, kdy se kostelík stavěl. „Kupříkladu nám dělá velké potíže stavět nakřivo. To víte, tenkrát nebyly ani metry, měřilo se snad podle topůrka od sekyrky. A protože stavíme věrnou repliku, i my musíme zapomenout na pravé úhly. A to je dost obtížné,“ pousmál se tesař.

Ještě potrvá zhruba 14 dnů a kostel v Hošťálkové bude stát. Stavebníci pečlivě označí každý kus dřeva, každý prvek, aby pak při opětovném stavění měli práci jednodušší a taky rychlejší. A protože mají materiál dobře připravený, nepotýkají se s žádnými výraznými problémy.

Více se dočtete v dnešním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu