Gymnazisté mají konečně tělocvičnu

Nová a moderní tělocvična vyrostla v areálu třineckého gymnázia. Nahradila starý objekt z padesátých let, který už nevyhovoval potřebám dnešních studentů. Stavba, která trvala více než rok, si z krajského rozpočtu vyžádala 81,2 milionu korun.

Slavnostní otevření tělocvičny okořenily ukázky různých sportů. Foto: mr

Krásná, moderní, s podlahou, která neklouže, a s hřišti, na kterých se dá hrát skoro cokoliv. Tak ohodnotili studenti Gymnázia Třinec svou novou tělocvičnu. Její slavnostní otevření proběhlo minulý týden ve čtvrtek.

„Líbí se mi všechno, ale opravdu dokážu ocenit, že má skvělý povrch. Dobře se tu běhá a celkově sportuje,“ chválil nové sportoviště Richard z druhého ročníku. Spolužák Marek se zase těší, až si v nové tělocvičně zahraje oblíbené míčové sporty.

„Je obrovský rozdíl mezi starou tělocvičnou a touto novou. Jsem naprosto spokojený, stavba předčila všechna moje očekávání,“ usmál se student sedmého ročníku Jarda. Připomenul, že rok byli všichni studenti bez svého sportoviště a cvičili doslova tam, kde to šlo.

Nová tělocvična je jednopodlažní moderní novostavba napojená na hlavní budovu gymnázia spojovacím krčkem. Úpravami prošlo i venkovní sportoviště. „Abychom zhruba pětistovce gymnazistů zajistili vyhovující podmínky pro hodiny tělesné výchovy, které splňují současné potřeby výuky, ale i platné předpisy, bylo nutné vybudovat zbrusu novou tělocvičnu. Ta původní už byla ve stavu, že by se její rekonstrukce prodražila a byla by velmi složitá,“ vysvětloval náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro školství a sport Stanislav Folwarczny.

Starý objekt proto stavební dělníci zdemolovali a na jeho místě vyrostla nová budova. Nabízí multifunkční sportovní povrch, plochu lze členit pro nejrůznější kolektivní sporty, je zde i sektor pro výuku gymnastiky. Tělocvična získá i ovladatelné koše pro basketbal na centrálním hřišti a souběžně bude možná výuka basketbalu na třech příčně uspořádaných hřištích s možností nastavení výšky košů.

Náklady na novou tělocvičnu stály krajský rozpočet 81,2 milionu korun. Budova má samozřejmě i potřebné zázemí, jako šatny, sprchy, bezbariérovou toaletu, úklidovou komoru, kabinet nebo sklad sportovního nářadí. Objekt je napojený na budovu školy, má ovšem i samostatný vstup z venkovního prostoru. „Pracovali jsme i v těsné blízkosti tělocvičny, hlavní změnou na sanovaném venkovním sportovišti je prodloužení běžecké dráhy. Má nyní sto metrů a dostala nový tartanový povrch,“ nastínil náměstek hejtmana pro finance, investice a majetek Jaroslav Kania.

Zástupce zhotovitele Petr Piprek oceňuje, že je nová hala nejen architektonicky zajímavá, respektující okolní zástavbu, ale také moderní a funkční. „Důležitým prvkem je ozelenění budovy, a to jak střechy, tak části fasády, které vnáší do prostoru sídliště důležitou přírodní složku a je potvrzením nového přístupu k nakládání s veřejným prostranstvím,“ řekl Petr Piprek.

Zástupce ředitelky školy Marian Plucnar připomenul, že ke stavbě tělocvičny se vyjadřovali i učitelé tělocviku, aby vyhovovala všem požadavkům dnešních moderních hodin tělesné výchovy.

Další zprávy z regionu