Gymnázium čeká náročná renovace

Třebaže budova Gymnázia Julia Słowackého slouží sotva 25 let, už roky je doslova v zoufalém stavu. To se má konečně změnit. Objekt jediné střední školy s polským jazykem vyučovacím v ČR projde rozsáhlou rekonstrukcí. Začne na podzim.

Stav budovy je patrný už na pohled. Foto: DH

Budova polského gymnázia v Českém Těšíně, která je přístavbou k objektu základní školy s polským jazykem vyučovacím, je z období let 1991 – 1994. Výstavba se potýkala s četnými problémy a oproti plánu se protáhla o rok. Po 25 letech se objekt nachází v tak žalostném stavu, že je nezbytné ho co nejdříve opravit. Rekonstrukce začne na podzim, potrvá půldruhého roku a bude stát 31 milionů korun.

„Stav budovy gymnázia je havarijní, na což už poukazoval před několika léty můj předchůdce Andrzej Bizoń. Rekonstrukce se připravovala delší dobu, nyní máme k dispozici veškeré písemnosti a podklady, takže konečně může začít. Čeká nás náročné období, ale musíme je překlenout. Naše škola bude znovu nová, hezká a moderní,“ řekla ředitelka polského gymnázia Maria Jarnot.

„Vzhledem ke špatnému stavebně-technickému stavu konstrukcí, velmi neúspornému provozu gymnázia a požadavkům současné legislativy nemůžeme rekonstrukci dál odkládat. Jde také o zajištění požární bezpečnosti budov, včetně odstranění narušených konstrukcí, provedení statického zajištění a zateplení objektu,“ uvedla mluvčí kraje Miroslava Chlebounová s tím, že akce zahrnuje preventivní zesílení statiky nosných částí, výměnu oken, střechy i zateplení budovy.

Více se dočtete v dnešním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu