Hasiči převzali výuku, žáci jásali

Ukázky hasičské techniky, proudy vody a výskající děti, kterým osvěžení v teplém dni bodlo, tak vypadala ve čtvrtek 1. června akce u Základní školy Gustawa Przeczka. Hasiči z Třineckých železáren tam dorazili na tradiční preventivní program Hasík.

Stříkající proudy vody všichni uvítali. Bylo poměrně horko. Foto: mr

Protože byl ale zrovna Den dětí, z malé akcičky se stala akce velká a pro všechny žáky školy.

„Dvakrát ročně děláme pro tuto školu preventivní besedy v učebnách. Doplňkem k výuce je ukázka techniky. Celostátní hasiči berou děti na stanici, my naopak jezdíme k nim před školu. Žáci se podívají, s čím jako hasiči pracujeme, a často kladou i doplňující otázky k tomu, co jsme si řekli na besedách. Dnes jsme vše pojali i trochu jako oslavu Dne dětí,“ vysvětlil technik požární ochrany Adam Majtner.

Kdo chtěl mohl si vyzkoušet i něco z hasičské výbavy, například přilbu. Foto: mr

Doplnil, že děti zajímá spousta věcí. Například to, jak se sát hasičem, či třeba kolik vody uveze cisterna nebo jak se používají stříhací nůžky.

Žáci program od hasičů vítali jako změnu i možnost dozvědět se řadu zajímavých věcí. „Mají moderní techniku, na to se vždycky rád podívám. Sice neplánuju, že bych se stal hasičem, ale dost mě zajímá, jaké možnosti hasiči mají a co všechno dokážou uhasit,“ zamyslel se například Honza, jeden z deváťáků. Dodal, že setkání s hasiči je rozhodně zábavnější než hodina fyziky, o kterou díky nim právě přišli.

Další zprávy z regionu