Hlavním motivem výstavy je mužské tělo

Poučení z temnoty, tak se jmenuje nová výstava, která je k vidění v Galerii města Třince. Začala ve čtvrtek 1. června a je další z řady nevšedních počinů tohoto kulturního stánku.

Výstava přináší zamyšlení nad postavením muže v dnešní společnosti. Foto: galerie

Svou tvorbu tentokrát představuje varšavský malíř a tvůrce objektů Maciej Nowacki. Pozastavuje se zde nad dnešní rolí muže ve společnosti.

„Vystaveno je sedm obrazů na plátně a několik objektů speciálně připravených pro tuto výstavu. Hlavním motivem je mužské tělo. V posledních letech se sice stalo středem umělcova tvůrčího zájmu, ale tentokrát k němu přistupuje trochu jinak,“ popsal kurátor Tomek Pawłowski Jarmołajew.

Pokračoval, že Nowacki na svých obrazech dosud prezentoval těla mužů v pózách zdůrazňujících přehnanou muskulaturu, demonstrující sílu, zdatnost a velikost. Kdežto postavy zde vystavené jsou zachyceny v okamžicích odpočinku, spánku, snění, ale také v momentech zranění, utrpení a umírání, a nacházejíc se tak ve stavu změny.

„Proč Poučení temnotou? Název je inspirován barokní hudbou a žalozpěvy. Tématem je opouštění patriarchálního vzorce mužskosti a představy, kdo je, jaký má být i jak se má chovat a vypadat,“ vysvětloval kurátor.

Hrdinou obrazů je tedy muž, který prochází proměnou. Začíná utrpením z toho, jakou roli musí naplňovat a jak se mu právě toto nedaří. „Objekty zde vystavené představují torza mužského těla odlitého z betonu. Zajímavostí je, že poměrně intenzivně voní, jsou to totiž jakési aromalampy, které jsou napuštěny éterickými oleji. Ta vůně je spíše těžší a evokuje kostelní vůni spojenou s pohřebními rituály,“ doplnil Tomek Pawłowski Jarmołajew.

Upozornil také, že výstava není vhodná pro děti mladší třinácti let.

Další zprávy z regionu