Hnojnický zámek chátrá, prodej končívá na penězích

Hnojnický zámek si za poslední měsíce prohlédla řada zájemců. Měli různé plány, vybudovat v budově z první poloviny 18. století hotel, zařízení pro seniory či kanceláře.

Zámecký park spásají ovce a najít kupce se stále nedaří. Foto: mr

Jeden z posledních investorů se ale chtěl stát zámeckým pánem a v objektu hodlal se svou rodinou bydlet. Nakonec ale od koupi upustil. Důvod? „Peníze. S majitelem jsme se nedohodli po finanční stránce. Chtěl jsem po něm slevu na základě špatného stavu budovy, ale nakonec od prodeje sešlo,“ prozradil Jozef Brezniak, který mimo jiné provozuje známý hotel Petra Bezruče v Malenovicích.

O koupi zámku měl seriózní zájem. Proto si na jeho prohlídku vzal s sebou i odborníky na statiku. „Do zámku zatéká, na půdě kdysi hořelo, a i to se podepsalo na špatném stavu klenby. Podle statika je ale pravděpodobně i houba v trámech a ty mohou být nahnilé. Je ale pravda, že mě tento špatný stav ani moc nepřekvapil,“ pokračoval zájemce o koupi. Jak dále pokračoval, komunisti objekt zdevastovali. Naštěstí ne nezvratně. „Příčky, které tam nesmyslně udělali, se dají naštěstí zbourat a tuším, že toto by památkářům nevadilo. I tak bych potřeboval minimálně 15 milionů na rekonstrukci, a to zde nehovořím o zámeckém parku,“ nastínil Jozef Brezniak.  Nevylučuje, že pokud se mu bude i za rok dařit, k myšlence na koupi zámku se vrátí. „Rozhodně jsou ale liché představy udělat zde hotel. Jako provozovatel jednoho velkého zařízení vím, jak je to náročné. Bez kvalitního wellness a dostatku ubytovacích míst nemáte šanci uspět,“ je přesvědčen Brezniak.

Realitní makléř Jan Nováček, který se prodejem zámku dlouhodobě zabývá, potvrdil, že Jozef Brezniak patřil mezi nejvážnější zájemce. „Dal ale příliš nízkou nabídku, což majitel neakceptoval. Pak ji sice upravil, ale s tím, že zaplatí jen část a zbytek bude splácet. Ani to se majiteli nelíbilo. Chce prostě zámek prodat najednou a nechce být ztratný,“ vysvětlil makléř. Pokračoval, že v současné době má opět nového zájemce. Jde o společnost, která provozuje luxusní hotely, a dokonce má dva přestavěné ze starých zámků. „Jednání jsou úplně na začátku, takže uvidíme,“ dodal.

Další zprávy z regionu