Hnojník spouští investiční akci století

Bude to bolet, bude to drahé, ale udělat se to musí. Hnojník čekají měsíce dopravních omezení a roky splácení úvěru.  Začíná s výstavbou splaškové kanalizace, na kterou se napojí až 1500 lidí.

Ilustrační foto: tm

„Výstavbu kanalizace plánujeme už mnoho let. Bez ní se prostě neobejdeme. Jen je velká škoda, že už dříve nebyl vypsán dotační titul pro obce do 1500 obyvatel. Kdyby se tak stalo například v roce 2009, zaplatili bychom zhruba sto milionů korun. V roce 2017 by nás kanalizace stála nějakých 130 milionů korun. Teď vyjde na 205 milionů korun. Kdybychom otáleli a s výběrem firmy začali až teď, mohla by být už částka ve výši 230 milionů,“ poukázal starosta Hnojníku Miroslav Molin.

Pokračoval, že naštěstí obec vybrala ve výběrovém řízení firmu, která si stihla nakoupit včas stavební materiál a je tak schopna stavět za loňské ceny. „Při výběru firmy jsme měli šťastnou ruku, protože stavbaři mají bohaté zkušenosti, a už nyní se ukazuje, že vychází lidem vstříc. Ochotně radí, jak postupovat při přípravě přípojek, domlouvá se s nimi na uzavření částí ulic při výkopových prací,“ chválil starosta.

Kanalizace by měla být hotová do konce února příštího roku. Obec ji uhradí zčásti z dotace od Státního fondu životního prostředí, který dodá 105 milionů korun. Dále si zařídila sedmdesátimilionový úvěr. Zbytek doplatí z vlastních zdrojů. Splatnost úvěru je plánována z ekonomického provozu vodovodu a kanalizace a nemá velký vliv na další plánované investice.

Součástí akce bude i výstavba čističky odpadních vod. „Kanalizaci by mohlo využívat až 1500 obyvatel. Zatím se nepočítá s tím, že by se na ni mohla napojit místní část Novákovice. Hrajeme si ale s myšlenkou, že v tomto případě by se dal využít nový dotační titul na rozšíření kanalizace, a pak bychom tamní občany připojili,“ přemýšlí starosta.

Celý článek najdete v aktuálním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu