Hnojník stojí před výzvou – stavbou kanalizace

Velký Damoklův meč visí nad Hnojníkem v podobě kanalizace. Obec nyní stojí na kraji velkého rozhodování – jít či nejít do stamilionové akce?

Ilustrační foto: Design by Freepik

„Je to skutečně tak, že stojíme nad propastí a problematiku kanalizace prostě řešit musíme. Už nyní nás Povodí Odry tlačí do nějakého řešení, protože vypouštění odpadních vod do potoků a řek už brzy nebude přípustné. A co se stane, když to najednou zakážou? Budeme platit pokuty? Zrušíme celou obec?“ kladl řečnické otázky starosta Hnojníku Miroslav Molin.

Obec proto vytvořila pracovní skupinu, která se kanalizací intenzivně zabývá. „Tento týden řeším přípravu výběrového řízení na dodavatele prováděcí dokumentace. To proto, že chceme zabránit, aby nám u případné realizace stavby vznikly nějaké vícepráce a tím se vše prodražilo,“ vysvětloval dále starosta. V současné době má obec stále ještě platné stavební povolení. A bude žádat Ministerstvo životního prostředí ČR o dotaci. „Dotační titul by měl být vyhlášen na podzim. Doufám, že tedy stihneme vše potřebné připravit,“ pokračoval starosta Molin.

Výstavba kanalizace v Hnojníku by měla vyjít přibližně na 100 milionů korun. Dotační peníze, bude-li obec úspěšná s žádostí, pokryjí 60 procent uvedené částky. Zbytek bude muset hradit obec, která se ale nehodlá obrátit na bankovní sektor, ale na kraj. Ten poskytuje půjčky z Programu Jessica 3 s menším úročením. Než ale obec přistoupí k rozhodnutí, zda do této akce půjde, chce uspořádat sezení s občany.

„Samozřejmě počítáme s tím, že ne každý se bude chtít na kanalizaci napojit. Lidé si totiž přípojky budou muset zaplatit sami a bojím se, že se najdou takoví, kteří toto odmítnou,“ nezakrývá obavy starosta. Obyvatelé Hnojníku si zaplatí nejen přípojku, ale pak budou muset počítat i s platbou stočného. „Ovšem lidé, kteří nyní zodpovědně řeší své odpadní vody, nijak více platit nebudou. A navíc budou mít vše bez starostí,“ pokrčil rameny Miroslav Molin.

Otázkou také zůstává, jak se k výstavbě kanalizace postaví ostatní zastupitelé. Například místní lidovci ale měli vybudování kanalizace ve svém předvolebním programu. A své ano říká i zastupitel Josef Kasper (SNK „TJ Sokol Hnojník“). „Uvědomuji si moc dobře, že kanalizaci musíme řešit. Je to prostě nezbytné. Samozřejmě ale naprosto důležitá je dotace. Bez ní to nezvládneme,“ přitakal Kasper. Považuje dokonce tuto investici za hlavní úkol současného zastupitelstva Hnojníku.

Obec má však v plánu i další významné investice, jako například výstavbu kulturního domu. Je přesvědčen, že pokud i na tuto akci získá dotaci, je obec schopna utáhnout obě akce. Navíc plánuje velkokapacitní parkoviště, stavbu chodníku či vybudovat v místě bývalé sýpky sběrný dvůr.

Další zprávy z regionu