Hnojník vykročil ke stavbě kulturního domu

Výstavba kulturního domu v Hnojníku dostává jasnější kontury. Zastupitelé minulý týden řešili možnosti financování stavby s projekčními náklady ve výši 40 milionů korun a schválili vyhlášení výběrového řízení na zhotovitele.

Studie nového kulturního domu,. V objektu bude i obecní úřad.

Lidé z Hnojníku čekají na nové kulturní centrum desítky let. Nyní se konečně blýsklo na lepší časy. Zastupitelé se na svém zasedání minulou středu dohodli na důležitých krocích vedoucích ke stavbě.

„Už několikrát mě napadlo, že bych přihlásil Hnojník do soutěže Vesnice roku. Máme tady školy, lékaře, potřebnou občanskou vybavenost. Přesto jsem ji nepřihlásil. A víte proč? Chybí nám nějaké komunitní centrum, místo, kde bychom se scházeli. A právě pospolitý život v obcích je pro tuto soutěž dost zásadní,“ obrátil se na zastupitele starosta Miroslav Molin.

Vedení obce se na stavbu multifunkčního komunitního centra snaží už delší dobu získat dotaci. V tuto chvíli s napětím čeká, zda jí bude jedna přidělena. Zároveň ale přemýšlí o vlastním financování. „Dotačních titulů je strašně málo. Co nyní víme, že jsme v pořadníku druzí pod čarou, takže určitá naděje tady je. Naopak ale existuje program kraje – Jessica II, který poskytuje obcím půjčky s nízkým úrokem a až pětadvacetiletou dobou splácení,“ pokračoval starosta. Navrhl proto, aby Hnojník o půjčku z tohoto programu zažádal a v případě, že by dotace vyšla, by ji nevyužil.

Zastupitelé na tento návrh kývli. Ale ne všichni byli pro.

Více si můžete přečíst v dnešním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu