Horské chaty mají zavřeno, některé provozují hladová okna

Jaro je tady a probouzející se příroda doslova láká do beskydských hor. Vláda ČR sice ve vyhlášeném nouzovém stavu doporučuje pohyb v přírodě, ale turisté v drtivé většině případů přicházejí o to hlavní – za odměnu si dát teplou polévku, čepované pivko a podobně.

Ilustrační foto: archiv th

Důvod je prostý, hotely, restaurace i horské chaty jsou kvůli pandemii koronaviru zavřené. Výjimkou je prodej v hladových oknech. Ovšem na tyto podmínky není drtivá většina chat v regionu stavěna. „Bohužel, nejsme na takový prodej stavebně ani technicky zařízeni. Pominu-li současnou spornou rentabilitu takovéhoto prodeje, otázkou zůstává, zda by turisté mohli využít při konzumaci takto vydaných jídel a nápojů venkovní zařízení chaty, to je laviček a stolů a nedostat se při tom do rozporu s nařízeními o dodržování nouzového stavu,“ řekl správce chaty Skalka Josef Szotkowski.

V Kamenné chatě se myšlenkou prodeje zabývají. „Zvažovali jsme otevření výdejního okna, kdy by veškeré zboží bylo vydáváno na jednorázovém nádobí. Tento víkend zkusíme, jak nám prodej půjde,“ nastínila Monika Kučová z Kamenné chaty.

Rovněž horský hotel Kozubová hladové turisty nasytí. „Máme otevřené okno rychlého občerstvení, kde je k dostání pivo, kofola, nealko v plastu. Na jídlo nabízíme dva druhy polévek, hranolky, placki na blasze. Vše podáváme v jednorázovém nádobí,“ vypočetla manažerka hotelu Zuzana Varcopová. „Spousta lidí utíká do hor. Přes nařízenou karanténu registrujeme nad očekávání hodně turistů,“ dodala manažerka. Hladové okénko funguje i na Javorovém vrchu. „V pátek, sobotu a neděli otevíráme výdejní okénko u venkovního bufetu hned vedle hlavní chaty. K dispozici je pivo, kofola, nápoje na zahřátí a hlad u nás mohou turisté zahnat polévkou, gulášem, klobáskou a našimi vyhlášenými domácími koláči,“ řekl Jiří Valenta.

Ač jsou horské chaty pro veřejnost uzavřeny, přesto na ni provozovatelé nezapomínají – například v Hrádku. „Pro zlepšení nálady chystáme venkovní velikonoční výzdobu pro kolemjdoucí turisty,“ uzavřela Anna Rychtárková z chaty Hrádek.

Další zprávy z regionu