Houbaři se dočkali

Houbařská sezona se rozjíždí, přeje jí proměnlivé počasí. Lidé nosí z lesa plné košíky. Patří mezi ně i Ladislav Buzáš z Návsí, který houbaří už od útlého dětství.

Ladislav Buzáš houbaří už od útlého mládí. Foto: archiv LB

Přestože srpen přinesl několik dnů, kdy vydatně pršelo, podle Ladislava Buzáše ve druhém prázdninovém měsíci stále převládalo sucho. „Houby rychle vyrostly a pak jako kdyby se zastavily. Bylo jich hodně, ale buďto byly přerostlé, anebo příliš malé, navíc často popraskané. Pořád je teplo, a pokud vydatně zaprší, ty pravé žně teprve začnou,“ předeslal nadšený houbař. Jak dále zmínil, houby nyní rostou převážně v místech, kde je dostatečně mokro – kolem potoků a na koncích svahů, kde stéká voda.

Třebaže Ladislav Buzáš houbaří už od dětství, a tudíž má bohaté zkušenosti, sbírá jen určité druhy. Z lesa si přináší domů převážně hřiby, kozáky, křemenáče, bedle, lišky a holubinky. „Už se mi jednou stalo, že na jednom místě jsem nasbíral padesát hřibů. Asi třicet jich bylo zdravých, zbytek jsem musel vyhodit. Běžně se stává, že na jednom místě člověk najde deset dvacet hub,“ pokračoval.

Houby sbírá v Návsí i okolních obcích. Má několik oblíbených míst, vyhledává i nová. „Houby rostou víceméně všude. Není na škodu zaměřit se na nějaký méně přístupný terén, anebo na místa, kam další houbaři běžně nechodí. Je lepší hledat houby cestou do kopce, a ne opačně, protože pak splývají třeba s listím,“ přidal své poznatky muž pracující ve zdravotnictví. „Houby konzumuji na různé způsoby, sbírám je především pro radost. Houbaření je pro mě skvělý relax po práci. Občas svými úlovky obdaruji spolupracovníky,“ uzavřel.

Další zprávy z regionu