Hrádečtí si vybírali tělocvičnu

Obyvatelé Hrádku se měli možnost vyjádřit ke dvěma variantám studie, jak bude vypadat nová tělocvična. Tu hodlá vybudovat obec, ale do procesu chtěla zapojit i své občany. V říjnu uspořádala schůzku, na které jim architekt představil dvě možné varianty. Na závěr panovala shoda.

Na schůzce se lidé bavili o tom, co od nové tělocvičny očekávají. Foto: mr

Všichni kývli na verzi, která krom samotné tělocvičny obsahuje i dvě místnosti o velikosti školních tříd, které mohou sloužit pro různá cvičení i kroužky dětí.

Prezentace se konala ve Wiatě v areálu TJ Sokol Hrádek. Krom starosty Roberta Borského a architekta Tomáše Růžičky dorazilo zhruba 35 místních občanů. Se zájmem si prohlíželi studie obou návrhů. „Stavební povolení máme, ale na velkou halu. Původně jsme totiž počítali s větším objektem. Bohužel krizová léta zdražila vše o 30 procent a více, takže jsme se nakonec rozhodli pro úspornější variantu. Postavíme tělocvičnu, která bude menší a poslouží primárně dětem z obou škol a odpoledne i veřejnosti,“ vysvětlil starosta Hrádku Robert Borski.

Architekt Tomáš Růžička vysvětlil, že tělocvična má mít rozměr 18 x 30 metrů. Součástí budou ochozy v druhém patře, určené pro diváky. „Máme zde dvě varianty. Od sebe se liší mimo jiné řešením vstupů. Obě varianty jsou tvořeny tak, aby byly dále od silnice a dominantní budovou zůstala škola. Snahou bylo nalézt úsporné řešení stavby,“ upozornil architekt.

Více možností využití
Zatímco součástí první varianty bylo ještě jedno malé venkovní hřiště, u varianty číslo dvě zaujaly přítomné dvě menší místnosti. „A právě proto se mi daleko více líbí tahle. Jeden ten malý sálek by mohl být zrcadlový pro gymnastiku, určitě bychom tyto prostory využívali i s dětmi z mateřinky. Na druhou stranu se mi ale zase více líbí vchod u varianty jedna,“ podotkla ředitelka místní české školy Šárka Honusová.

S jejími slovy souhlasili i ostatní lidé, kteří postupně podávali své preference. Líbilo by se jim, kdyby například v tělocvičně vznikla lezecká stěna nebo kdyby byl vnitřní povrch udělaný tak, aby se vevnitř mohly konat kulturní akce. Na to reagoval starosta, že v tělocvičně schází zázemí pro větší kulturní akce, není tam ani bar, natož restaurace. „Na druhou stranu máme hned vedle objekt, který patří obci a s tělocvičnou by se mohl propojit. Je otázkou diskuze, co by v něm mohlo vzniknout,“ vyzval starosta.

Dalším návrhem ze strany veřejnosti bylo udělat ji o trochu vyšší, aby měla parametry i pro další sporty, jako je tenis či volejbal.

„Připomínky necháme zapracovat a uvidíme, o kolik by stavbu prodražily. Od lidí nyní máme jasný signál, že si vybrali variantu dvě. Návrhy jsme umístili na náš web, aby se na ně mohli podívat všichni zájemci,“ podotkl také Robert Borski. Výslednou variantu pak schválí zastupitelstvo. „Pokud půjde vše podle plánu, příští rok na jaře bychom měli být připraveni na stavbu. V té době nastane fáze zajišťování finančních zdrojů, aby se tělocvična konečně mohla stát realitou Hrádku,“ dodal starosta.

Další zprávy z regionu