„Hrajeme o čas, protože smrt hrozí vždycky“

Mozková příhoda způsobuje smrt i ochrnutí pacienta. Boj s ní není jednoduchý, protože v něm hraje hlavní roli čas. V Nemocnici Třinec se nachází moderní iktové centrum. Primářka Helena Sobolová v rozhovoru připomenula, jaká je prevence mrtvičky i co centrum provádí.

Primářka Helena Sobolová. Foto: mr

Pojem mozková příhoda známe všichni, co se ale přesně během ní stane mozku?
Onemocnění postihuje mozek. Buď se jedná o nedokrevnost anebo naopak o krvácení do mozku, podle poškozené oblasti se potom liší příznaky postižení i jejich tíže.

Proč k mrtvici dochází?
Důvodů je více. Může to být vysoký krevní tlak i vysoký cholesterol v krvi, kdy se tvoří aterosklerotické pláty v krčních tepnách. Obecně se dá říct, že ve vyšším věku hrozí mozková mrtvice ve větší míře, ale nemusí to být pravidlo. Velmi výrazným rizikovým faktorem je i nepravidelný srdeční tep. Dále pak obezita a samozřejmě kouření, cukrovka, nedostatek pohybu a celkově špatná životospráva.

Může člověk poznat, že u něj dochází k mozkové příhodě?
Nejčastěji je to slabost končetin na jedné straně, tedy že ochrne ruka a noha na stejné straně těla, pacient s nimi nemůže hýbat buď vůbec nebo je pohyb omezený. Dochází k poruchám koordinace i k poruše řeči, i ta je různá. Buď člověk najednou vůbec nemluví, nebo špatně rozumí, či hůře vyslovuje slova. Mohou nastat dokonce poruchy zraku a vědomí. Bezvědomí je častější u krvácivé formy mrtvice. Častý je i spadlý ústní koutek, kde se dotyčný na tu stranu nedokáže smát, protože s ním nedokáže hýbat.

Když máme nějaký z těchto příznaků, tak co dělat?
Okamžitě volat 155, tedy záchranku, která pacienta odveze do nemocnice, která se specializuje na léčbu mozkových příhod, tedy například k nám.
Veřejnost ví, že se v tomto případě hraje o čas, přesto jsou případy, kdy to lidé stále podceňují?
Ano, lidé znají příznaky, vždyť o nich často slyší v médiích i od lékařů. Přesto se najdou pacienti, kteří si třeba řeknou, že se z toho vyspí. Že třeba ráno bude líp. A ono už bohužel není.

Co se děje, když člověk přivolá sanitku?
Zdravotníci nám už ze sanitky avizují, že k nám vezou pacienta a zpravidla ho přivážejí přímo na CT pracoviště (počítačová tomografie), kde už na něho čeká neurolog, který následně okamžitě rozhoduje o dalším postupu. Zpravidla pacient končí na neurologické jednotce intenzivní péče. A léčba je pak podle toho, jaké má pacient příznaky, jaká je příčina mrtvice, zda se jedná o krvácení, nebo zda je u něj úplný cévní uzávěr.

Co když je?
Když je, tak případ konzultujeme s lékaři z ostravské fakultní nemocnice a převážíme ho tam, kde se dělají vysoce specializované zákroky na cévách, které u nás vykonává pouze krajská nemocnice. Pokud je pacient indikovaný k trombolýze, provádíme zákrok. Je to velmi specializovaná léčba, kterou podstupuje nemocný při nedokrvenosti mozku, musí ale splňovat celou řadu kritérií, zejména pak časové okno. To znamená, že se k nám musí pacient dostat maximálně do 4,5 hodiny od příhody (v některých případech do 9 hodin) a nesmí mít změny na CT mozku, ale je i celá řada dalších kontraindikací. O další léčbě rozhodne ošetřující lékař. Proto platí, že u mrtvičky hrajeme o čas. Čím dříve se k nám pacient dostane, tím lépe pro něj i pro nás.

Co se stane, když člověk nepřijede včas? Umírá?
Smrt u mrtvičky hrozí vždycky. Úmrtnost je dodnes bohužel vysoká. Když je pomoc rychlá, je větší šance na uzdravení nebo že zůstanou jen lehké následky. Pak jsou ovšem případy, kdy jsou pacienti výrazně ochrnutí, nemluví. A pak jsou ti, které usmrtí mrtvice přímo na místě, podobně jako infarkt.

To nikdo nechce. Co dělat, aby se nám mrtvička vyhnula?
Pečujme o sebe. Všichni by si měli léčit vysoký tlak, cholesterol, cukrovku. Takže pravidelné kontroly u lékaře musí být samozřejmostí. Pak je špatně obezita, dobrý je přiměřený pohyb, který je velmi důležitý. Pacienti, kteří mají nepravidelnou srdeční akci, by měli být v péči internistů, aby si ji léčili. Jinými slovy, když o sebe dbáte, snižujete hrozbu mozkové příhody.

Jaké oddělení vlastně najdou pacienti tady v Nemocnici Třinec?
Máme u nás certifikované iktové centrum. Abychom ho mohli provozovat, musí zde být neurologická JIPka, standardní neurologické oddělení a zároveň musíme mít i rehabilitační oddělení, celodenní možnost vyšetřit CT mozku, rentgen plic, laboratoř, aby mohl být zajištěný celý 24hodinový vyšetřovací cyklus. A to všechno tady máme. Co se týče vybavení, disponujeme čtyřmi JIPkovými lůžky a čtyřiadvaceti standardními lůžky.

Kolik pacientů s mozkovou příhodou se k vám za rok dostane?
Za rok je to v průměru téměř 500 pacientů. A toto číslo nemá klesající tendenci, naopak. Je to dáno tím, že se prodlužuje lidský věk, a tím se i zvyšuje riziko mrtvice.

Další zprávy z regionu