Hrobku starou více než 200 let čeká renovace

Někdejší hrobka šlechtického rodu Celestů, která je součástí památkově chráněného areálu kostela Zvěstování Panny Marie v Ropici, se dočká opravy. Římskokatolické farnosti na obnovu hřbitovní kapličky přispěje také obec.

Areál kostela Zvěstování Panny Marie v Ropici. Hrobka, která se bude opravovat, je v nároží hřbitovní zdi vpravo. Foto: ab

„Farnost se na obec obrátila s požadavkem na dotaci ve výši 69 848 korun, celkové náklady podle cenové nabídky jsou přes 155 tisíc. Pan farář má přislíbenou i dotaci z ministerstva kultury,“ informovala ropické zastupitele starostka Uršula Waniová při předkládání žádosti farnosti o finanční příspěvek obce. Připomněla, že jde o hrobku, která stojí v nároží ohradní zdi při pohledu od silnice vpravo. „Celý areál kostela je kulturní památkou,“ dodala. Zastupitelé dotaci schválili.

„Jedna hřbitovní kaple, ta z levé strany, už je opravená, nyní bychom chtěli opravit také tu druhou. Zvenčí i uvnitř,“ řekl Třineckému hutníku farář Kazimierz Płachta. Doplnil, že rozhodnutí ministerstva kultury o dotaci by mělo být známo během června, podle financí pak půjdou práce.

Více si přečtete v aktuálním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu