„I s rýmičkou můžeme být infekční“

Někdy má pocit, že lidem vysvětluje opatření proti koronaviru pořád dokola.  Ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Ostravě Irena Martinková ale nerezignuje. Věří, že pokud budeme zodpovědní, virus nakonec porazíme.

I při sebemenších příznacích by měl jít každý alespoň na antigenní test. Ilustrační foto: Agel

Počet pozitivních lidí s covidem-19 v našem kraji ještě nedávno klesal. Trend se ale zase otáčí. Čas na rozvolnění opatření tedy asi není…
Epidemická situace v našem kraji se postupně stabilizuje, počty nově diagnostikovaných ale výrazně neklesají, pokles se zastavil, místy dokonce už počet zase narůstá. Čas na rozvolňování protiepidemických opatření z pohledu epidemiologa rozhodně ještě nepřišel.

Počty osob hospitalizovaných na jednotkách intenzivní péče jsou stále vysoké a bohužel jsou vysoké i počty úmrtí. V procesu šíření nákazy jsou jasně dané zákonitosti, které nelze obejít. Pokud se protiepidemická opatření nedodržují, umožnujeme šíření viru a epidemie stále pokračuje.

Epidemioložka Irena Martinková. Foto: archiv

V Polsku otvírají sjezdovky, restaurace, jsou otevřené obchody. Může si tam člověk bez obavy zajet, nebo by měl raději zůstat doma?
Základním protiepidemickým opatřením je v tuto chvíli omezit mobilitu, řešit pouze věci opravdu nezbytné, prostě být doma. Je žádoucí omezit veškeré cestování, zejména cesty do zahraničí, a stejně tak utlumit i sociální kontakty na nezbytné minimum.

V současné době je na tom naše republika s ohledem na šíření koronaviru nejhůř v Evropě. Okolní země zpřísňují protiepidemická opatření ve vztahu k České republice. Udělalo to Německo, Slovensko i Rakousko. A já se ptám, opravdu toto chceme?

Pokud jde o Polsko, to opatření rozvolnilo na zkoušku a již nyní polská média informovala o nárůstu případu onemocnění. e tedy jen otázka, jak dlouho současný stav rozvolnění v Polsku potrvá. Zvýšeným počtem kontaktů s ostatními lidmi a bez adekvátní ochrany dýchacích cest samozřejmě zvyšujeme riziko získání nákazy.

Jedna restaurace se otevřela i v Třinci, co si o tom myslíte?
Mohla bych říci, že je to záležitost provozovatele, pokud vystavuje sebe postihu vyplývajícímu z porušení vládních opatření, a také riziko potenciálních hostů, kteří samozřejmě vědí, že se zde porušují platná opatření a mohou se zde nakazit.

Všichni si ale musí uvědomit, že koronavirus se nejlépe šíří, když jsou lidé spolu, když spolu mluví, navíc v uzavřených prostorách. Že se jedná o rizikové chování, bylo již opakovaně zdokumentováno a také veřejně publikováno.

V restauraci či pohostinství jsou samozřejmě podávány alkoholické nápoje, takže s narůstající konzumací často mizí zábrany a virus se tak mezi lidmi snadněji šíří. Stačí se přece podívat do okolních zemí. Jaké je vždy první restriktivní opatření? Uzavření restaurací. A naopak, když se opatření rozvolňují, co se otvírá až naposledy? Právě restaurace. Má to svůj důvod, své opodstatnění.

V médiích jsem četla titulek – Češi zhoršují epidemii sami. Polovina jich navzdory příznakům nezůstává doma a nejde ani na testy.
Mohu to potvrdit, je to skutečně tak. Lidé si často myslí, že mají obyčejnou rýmu či kašel a svůj stav podceňují. Neuvědomují si přitom, že nemusí jít o běžné nachlazení. Onemocnění covid-19 má svůj vývoj.

Někdo nemusí mít žádné příznaky, u jiného to začíná právě třeba rýmou a postupem času se pak jeho stav zhoršuje. A může se náhle zhoršit tak, že postižený může skončit i na jednotce intenzivní péče. Proto se nesmí nic podcenit. I při sebemenších příznacích by měl jít každý alespoň na antigenní test. Je přece zdarma a je již všude dostupný.

Kdy tedy nastává ta chvíle, že by se měl člověk nechat jít otestovat?
Stačí rýma, kašel, samozřejmě zvýšená teplota či větší bolest hlavy. Prostě jde o stav, kdy si člověk může říct, že je nachlazený. I s rýmičkou totiž můžeme nákazu přenášet. Samozřejmě i ve chvíli, kdy zjistíme, že jsme byli v kontaktu s později pozitivně testovanou osobu.

Jsou před námi jarní prázdniny. Jaké doporučení máte pro rodiny s dětmi?
Doporučuji dodržovat všechna vládní opatření, zapojit zdravý rozum, a především mít na mysli nejen zdraví své, ale také svých blízkých.

Jinými slovy, lidé by měli být s dětmi převážně doma. Chápu, že chtějí vyrazit i ven, v tom případě doporučuji zvolit cíl výletů či procházek do míst, kde nejsou návaly osob. Také by měli odložit návštěvy kamarádů, příbuzných nebo i prarodičů. Společné aktivity by měly být v rámci jedné domácnosti. Pokud se chceme co nejdříve koronaviru zbavit, musíme to prostě vydržet.

Co když rodiče nemají kam dát své děti a potřebují hlídání? Mohlo by být cestou nechat je otestovat a v případě, že budou negativní, je babičce a dědovi svěřit?
To by se na první pohled mohlo jevit jako dobrý nápad. Jenže bohužel se může stát, že i testy neodhalí čerstvou nákazu. Je proto potřeba si položit otázku – opravdu chci riskovat zdraví a život svých prarodičů?

Už možná v brzké době se lidé začnou rozhodovat, zda se nechají naočkovat proti koronaviru. Co byste jim doporučila?
Naší jedinou ochranou a cestou v boji proti pandemii je očkování. Když se necháme naočkovat, zamezíme šíření viru a náš život se bude moct vrátit do doby před pandemií.

Další zprávy z regionu