Investice měst podrží dotace a úspory

Je to jako věštění z křišťálové koule. Tak okomentovalo vedení Třince přípravu rozpočtu na letošní rok. Stejně tak další města a obce prozatím nevědí, jak velké budou mít v tomto roce příjmy.

V Třinci by se měl letos začít stavět parkovací dům. Foto: studie magistrátu

Příjmy samosprávám zkrátí nejen dopady koronavirové epidemie, ale hlavně nový daňový balíček, který schválili poslanci. „Takže jsme si to zhruba spočítali a zjistili jsme, že můžeme být chudší až o 80 milionů korun. A s takovou částkou jsme i pracovali při přípravě rozpočtu,“ vysvětlila primátorka Třince Věra Palkovská.

Zatímco minulý rok měla hutnická metropole na své investice vyčleněno zhruba 140 milionů korun, letos to bude o poznání méně, a to 73 milionů korun. Město si muselo určit priority a zbytné investice, jako například stavbu domu pro aktivní seniory, přípravu výstavby VIA Sosna a dopravního terminálu, odsunout na pozdější dobu.

Naopak má stále v plánu vybudovat parkovací dům na Sosně, za který zaplatí kolem 40 milionů korun.  „I nadále budeme muset pokračovat ve zpevňování břehů Líštnice, což nás bude stát v letošním roce asi 14 milionů korun. Čtyři miliony dáme například do opravy hřbitova v Oldřichovicích a přibližně 15 milionů korun spolknou rekonstrukce našich škol a školek. Část této investice ale pokryjí dotace,“ upřesnila primátorka.

S příjmy překračujícími 501 milionů korun bude v letošním roce hospodařit Český Těšín. „Při sestavování rozpočtu pro rok 2021 jsme počítali s daňovými výpadky ve výši 36 milionů korun, což je 9,4 procenta,“ upřesnila starostka Českého Těšína Gabriela Hřebačková.

„Přestože se loňský rok nevyvíjel moc příznivě, a nadcházející roky také nebudou zalité sluncem, chceme zrealizovat pět významných investičních akcí,“ sdělila Gabriela Hřebačková. Tou bezesporu největší bude zahájení výstavby centrálního dopravního terminálu s parkovištěm, který vyjde na 101 milionů korun včetně DPH. Dotace z IROPu činí 72,6 milionu korun. „V letošním roce počítáme s proinvestováním téměř 55 milionů korun,“ informovala starostka.

V Jablunkově je hlavní investiční akcí výstavba dopravního terminálu v místě autobusového stanoviště. „Začali jsme již na podzim 2020 a hotovo má být v polovině roku 2022. Náklady na výstavbu jsou vyčísleny na 40 milionů korun,“ řekl jablunkovský starosta Jiří Hamrozi.

Na spadnutí je zbourání staré kotelny u základní školy, kde nově bude parkoviště – konkrétně 30 míst na stání, tři pouze pro zastavení (například když rodiče vezou dítě do školy) a jedno místo bude určeno pro autobus.

Jablunkovští budou v letošním roce hospodařit s vyrovnaným rozpočtem ve výši 188 milionů korun, přičemž zhruba třetina poputuje do investic, včetně projektových dokumentací.

Podrobnosti najdete v dnešním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu