Jablunkov má nepříjemné starosti – bezdomovecký boom

Lidé bez domova popíjející alkohol během dne na jablunkovském náměstí. Tento obrázek, na který občané v nejvýchodnějším městě republiky nebyli zvyklí, se letos stal součástí jejich života. Ač tito jedinci nejsou agresivní, přesto jednou musela zasahovat i republiková policie při napadení strážníka.

Průchod na jablunkovské náměstí, který je oblíbeným místem bezdomovců. Foto: tm

„Největší pohyb těchto lidí byl o letních prázdninách, kdy jsme dennodenně přijímali oznámení o požívání alkoholu na veřejnosti, nebo spaní lidí bez domova na lavičkách, autobusovém stanovišti, parcích a podobně,“ řekl velitel zdejších městských strážníků Pavel Kufa a zdůraznil, že místní vyhláška zakazuje požívání alkoholu na veřejném prostranství.

S trochou nadsázky lze říci, že v Jablunkově jsou čtyři stabilní bezdomovci, ke kterým se během léta přidávali další – dorazili z Českého Těšína, Karviné i Slovenska. „Pak u nás zůstali a spojili se s místními. Letos jim přálo i počasí, včetně teplých nocí,“ zamyslel se velitel strážníků a dodal, že až na jeden případ nezaznamenali ve městě z jejich strany žádnou agresi. „V srpnu vyjela hlídka kvůli oznámení řešit problém s lidmi bez domova. Jeden z nich hodil po kolegovi lahev a trefil jej do hlavy. Napadení strážníka se zraněním řešila přivolaná hlídka republikové policie,“ prozradil Kufa.

Více se dočtete ve středečním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu