Jablunkov se chystá na opravy mostů

Opravy dvou mostů plánuje v Jablunkově Správa silnic Moravskoslezského kraje. Ač oprava není na pořadu dne, ve městě se připravují na omezení, které jim rekonstrukce způsobí. Jako první přijde na řadu most na hlavní silnici u Muzea Bible.

Historický most u jablunkovského sanatoria. Foto: tm

„Měl se opravovat již letos, ale dříve než příští rok to nebude,“ řekl místostarosta Jablunkova Luboš Čmiel a dodal, že most bude celý zbourán. „Na železné konstrukci i pilíři se již podepsal zub času. Proto bude most stržen a postaven nový, který kvůli bezproblémovému průtoku řeky Olše nebude mít žádný pilíř,“ pokračoval místostarosta.

Podle něj je projekčně vše připraveno, včetně požadavku vedení města ohledně schodiště, které povede na sídliště Folwarček. „Během stavebních prací, které potrvají půl roku až devět měsíců, bude k dispozici provizorní most. Proto nyní jednáme s marketem, abychom provizorní trasu mohli vést přes část jeho parkoviště. Jde o nějakých sedm parkovacích míst, ale musíme smluvně vše vyřešit,“ nastínil Čmiel.

Dalším mostem, který se dočká opravy, je kamenná stavba na hlavní silnici u odbočky do sanatoria. Ohledně rekonstrukce, ke která má dojít zřejmě v roce 2024 nebo o rok později, byly udělány tři projekty a jako nejlepší řešení se jeví oprava při jeho úplném uzavření. Pěší budou mít k dispozici stávající lávku, která je hned vedle mostu. Objízdných tras pro automobily jedoucí ve směru na Mosty u Jablunkova a do Lomné je několik včetně obchvatu. „S dopravcem řešíme autobusovou dopravu,“ předeslal k opravě, která má trvat tři až čtyři měsíce, Čmiel. Místostarosta zároveň zdůraznil, že na historickém mostě zůstane zachován původní kamenný oblouk.

Další zprávy z regionu