JACKi patří výstavě modelů

Nejen historie 2. světové války dýchne na návštěvníky výstavy v Jablunkovském centru kultury a informací (JACKi). Modely bojové techniky zde na společné výstavě prezentují Antonín Tomica, jeho syn Martin a Roman Kajzar. Expozice je k vidění do 4. listopadu.

Výstava v JACKi. Foto: tm

Posledně jmenovaný prezentuje diorámy. „Jedná se nejen o modely tanků, ale i krajiny, rozbořených a vyhořelých domů. Modely jsou velice detailní, autentické a ukazují hrůzy války,“ řekl Martin Tomica, který společně s otcem „dodal“ do výstavní síně na 100 kusů tanků včetně další bojové techniky, jako jsou auta, transportéry, děla a další.

„Co se 2. světové války týče, máme modely rozděleny na dvě období. První zachycuje začátek válečných bojů a lidé uvidí německé a sovětské stroje. Druhé se věnuje vylodění u Normandie, kde jsou i americké tanky,“ nastínil Tomica mladší s tím, že část výstavy je věnována i roku 1968 a invazi do tehdejšího Československa a tankům, které používaly státy Varšavské smlouvy.

Kulisu expozice tvoří vojenské mundůry pověšené na stěnách. Nechybí ani zbraně, které jsou samozřejmě znehodnocené.

Součástí výstavy v JACKi je i ponorka, která částečně pluje na hladině. „Zde jsem si poprvé vyzkoušel modelování moře za pomoci alobalů, různých lepidel, barev, laků. Ponorka vypadá celkem autenticky, jako by plula oceánem,“ řekl autor modelu Martin Tomica, který si jako samouk nastudoval postup na internetu.

„Pracoval jsem na více etap, protože jsem musel nechávat jednotlivé vrstvy pořádně zaschnout. Podkladem je tvrzený polystyren, na který jsem udělal sádrový základ. Na něj jsem pak lepil kousky mačkaného alobalu, které dělají pomyslné vlny. Následně jsem na vše vymodeloval alobal, který se prolil prostorem a vytvořil oceán,“ vysvětluje autor s tím, že pak přišly na řadu barvy, aby nechyběly stíny vln. Na to průsvitný lak, ať se vše leskne jako voda. Nechybí ani imitace mořské pěny, aby vše bylo autentické. „Pro úplnost, jedná se o klasickou německou ponorku U-Boot. Byla nejrozšířenější ve 2. světové válce,“ uzavřel Tomica, který tento model považuje za nejsložitější, který kdy dělal. Hlavně kvůli oceánu.

Další zprávy z regionu