Jak na vlka? Řešila to konference

Vlk se vrátil do naší přírody a je zapotřebí se s jeho přítomností smířit a naučit se s ní žít. V takovém duchu se nesla konference nazvaná Návrat vlka do České republiky – hrozba, nebo příležitost? Konala se minulý týden ve čtvrtek a v pátek v areálu PZKO v Bystřici.

Účastníci konference si prohlédli ohrady, které si chovatel pořídil za dotační peníze. Foto: mr

Akce se zúčastnilo téměř 80 zástupců z řad chovatelů, samospráv, úřadů a organizací, a to nejen z celého Česka, ale také Slovenska a Polska.

Posluchači si vyslechli například příspěvek o genetickém monitoringu vlka, o pasteveckých psech nebo o možnostech, jak získat dotaci na zabezpečení chovu proti šelmám.

„Není normální, aby vlci útočili na ovce přímo v obcích. Pro chovatele je to strašné, když vidí zabité a zraněné ovce, kterým není pomoci. S tím se prostě musí něco dělat,“ zdůraznil chovatel ovcí a starosta Vernéřovic Tomáš Havrlant. Připravil si i údaje, jak k vlkům přistupují různé země Evropské unie. Za příklad dával severské státy, ve kterých je stanoven počet vlků a při přemnožení je povolen jejich odstřel.

Za místní chovatele promluvil mimo jiné Peter Staňo, který chová ovce na Hrčavě, a přesto vlky za velký problém nepovažuje. „Ano, i já jsem přišel o pět ovcí. Ale pak jsem si pořídil pastevecké psy a ohradníky a od té doby nemám žádné škody. Mám tak nyní větší strach, že můj pastevecký pes zaútočí na čivavu od turistů, než že mi vlk zahryzne ovci,“ přiznal Peter Staňo.

Ohrady viděli v terénu
Druhý den pokračoval seminář terénní exkurzí na farmu Carpentalis Moravian Ranch. Podívali se na oplocení pastvin, které majitel pořídil s přispěním dotace. „Je pravda, že jsme zatím přítomnost vlka nezaznamenali, ale jsme přesvědčeni, že jednou k tomu dojde. Chceme být připraveni,“ vysvětloval Petr Křižánek. Ovce sice nechová, zaměřuje se na skot a koně. „Osobně jsem přesvědčen, že vlci do přírody patří. Ale je špatně, když ztratí plachost a nebojí se přijít až do vesnice. Právě to by se mělo řešit,“ je přesvědčen farmář.

Mohou opatření fungovat?
Cílem konference bylo ukázat, že aplikace preventivních opatření je jednou ze zásadních cest, kam má v rámci soužití chovatelů s vlkem společnost směřovat.
Odborný garant setkání Vladimír Antal se šelmám věnuje mnoho let a vytváří projekty na ochranu hospodářských zvířat.

„Chovatelé mají málo informací o tom, jaké dotace existují a jak je získat. I to byl důvod, proč jsme uspořádali setkání,“ vysvětlil. Podle něj jsou preventivní opatření proti šelmám často účinná.

„Jde o mobilní i pevnou ohradu v kombinaci s pasteveckým psem. Ideální je ale navíc i přítomnost člověka. Tedy pastevce, který je u ovcí a nenechá tak vlka, aby našel způsob, jak se k ovcím dostat,“ argumentoval Vladimír Antal.

Třinecký magistrát potvrdil, že chovatelé v Nýdku si pořídili ohrady a letos tam nezaznamenali ani jeden případ napadení vlkem.

Další zprávy z regionu