Jana Galašová zasvětila život knihám

Již téměř půl století je spjata s knihovnou Jana Galašová, ředitelka Městské knihovny v Českém Těšíně. Je držitelkou několika prestižních ocenění, minulý rok se stala Knihovnicí roku 2020 Moravskoslezského kraje. Svou práci vnímá jako poslání.

Jana Galašová posbírala řadu ocenění. Foto: ba

Svou knihovnickou kariéru Jana Galašová započala před léty v Karviné, kde pracovala v okresní knihovně. Posléze působila několik let v Městské knihovně v Havířově a nakonec zakotvila v Městské knihovně v Českém Těšíně, kde pracuje dodnes.

„Pocházím z Olomouce, pracuji v Českém Těšíně a bydlím v Havířově. Český Těšín mi však přirostl k srdci, je to úžasné město se skvělými lidmi. V mnoha rodinách, které tady žijí po staletí, je hluboce zakořeněná historie. Velice mě baví vyhledávat lidi, kteří o sobě mohou říct něco zajímavého anebo mohou být příkladem, autoritou pro ostatní,“ vyznala se Jana Galašová.

Stát se dobrým knihovníkem dle jejího názoru není samozřejmostí. Je k tomu zapotřebí vzdělání, knihovnictví lze studovat například na Slezské univerzitě v Opavě. Neméně důležitý je rovněž všeobecný přehled a základní znalosti – humanitní, jazykové, literární, historické či technického směru.

„Dobrý knihovník musí znát knihy, které má v knihovně. Neznamená to, že musí všechny přečíst, ale měl by vědět, kterou knížku kde má a o čem která je, aby je pak mohl doporučit čtenářům,“ řekla Galašová.

Kolik knížek za svůj život přečetla, nedokáže říct. „Ráda čtu společenské romány, ale nyní se zaměřuji především na ty vycházející ze skutečných událostí, které jsou beletristicky zpracovány. Mám ráda i autobiografie, kdy zajímaví lidé popisují své životní osudy. Člověk se dozví spoustu zajímavých věcí,“ svěřila se.

Před čtyřmi lety Galašová obdržela v pražském Klementinu prestižní ocenění – Cenu českých knihovníků, která je jednou za tři roky předávána pěti knihovníkům. Vloni se stala Knihovnicí Moravskoslezského kraje, před několika lety osobností kultury Českého Těšína. V roce 2008 nechyběla u toho, když Městská knihovna v Českém Těšíně získala diplom ministra kultury v soutěži Knihovna roku.

Další zprávy z regionu