Javor je ozdobou centra

Vzrostlý javor babyka nahradil ořešák v centru Bystřice, ten musel jít ze zdravotních důvodů, a hlavně kvůli bezpečnosti k zemi. Akce za účasti těžké techniky proběhla v pátek 26. listopadu dopoledne.

Sázení javoru v Bystřici. Foto: obec

Ořešák ještě před rokem a několika měsíci vévodil konci lípového stromořadí, ovšem jeho dny se sečetly. „Lidem jsme tenkrát přislíbili, že místo zaplníme větším stromem, který adekvátně doplní centrum obce,“ řekl místostarosta Bystřice Marcel Čmiel, podle kterého nový strom nestojí přímo v místě původního ořešáku – což nešlo z důvodu kořenů.

Ke slovu proto přišli nejdříve projektanti, kteří stromu určili místo na zelené ploše. „Je nutno říct, že výsadba tohoto stromu je součástí celkové proměny centra obce na straně u Tesca. Zde by měly začít práce v příštím roce a úpravy se budou týkat i dlažby,“ nastínil místostarosta, podle kterého páteční výsadba stromu celou akci pomyslně odstartovala.

Bystřičtí si nejdříve vyhlédli vzrostlý strom z Holandska. „Po konzultaci s arboristy jsme se ale dohodli, že alternativu budeme hledat v naší přírodě. Hledali jsme strom, který do regionu patří. Ve hře byly dvě varianty – dub nebo javor. Od dubu jsme ale upustili kvůli nepořádku z rozježděných žaludů během podzimu,“ vysvětlil.

Bystřičtí proto vybírali javory, ale na těch v regionu vyhlídnutých vždy nalezli nějaké proti. A ve hře byl i čas, protože výsadba je ideální na přelomu listopadu a prosince. „Nakonec jsme dovezli strom z vnitrozemí Německa. Jedná se o javor babyku. Během dvou týdnů se vše domluvilo. Kmen má obvod 60 centimetrů, výška je k devíti metrům,“ řekl místostarosta. A od 26. listopadu strom roste už v Bystřici.

„Byla to rychlovka, vše klaplo i díky sehranosti a odbornosti bratří Heczkových – specializovaných arboristů. Kamion byl na cestě od středy a v pátek v 7 hodin byl připraven na překlad. Od 7.30 hodin se akce rozjela naplno. Za pomoci jeřábu a včetně ukotvení a dokončovacích úprav bylo ve 12.30 hotovo,“ vypočetl Čmiel.

Další zprávy z regionu