Jiří Šigut vystavil své Rozhraní

Galerie města Třince připravila výstavu ostravského fotografa a malíře Jiřího Šiguta. Prezentuje výběr akrylových maleb, které jsou zhmotněním úvah vycházejících z jeho častých výletů do přírody. Celky nebo detaily následnou komprimací převádí do barevných, často ryze monochromatických polí.

Vernisáž třinecké výstavy. Foto: galerie

Doménou a středobodem umělecké tvorby Jiřího Šiguta je médium fotografie. Již několik desítek let zkoumá možnosti jejího zobrazování, přičemž svou pozornost obrací od hotových celků k základním stavebním jednotkám. „Jeho zájem o přepis analogového vidění do binárního kódu a vztah mezi analogovým a digitálním fotografováním odráží jeho úvahy o proměnách tohoto média. Fascinovaně hledá vizuální základy a jde až na dřeň zobrazení, když fotografický zápis rozkládá na nejmenší části, nad jejichž působností se dále intenzivně zamýšlí,“ popsala tvorbu kurátorka výstavy.

Milovníci umění, kteří nestihli vernisáž a chtějí se o tvorbě Jiřího Šiguta dozvědět více, mohou přijít na komentovanou prohlídku, která se bude konat v úterý 28. května v 17 hodin. Vstup je zdarma.

Ostravský fotograf a malíř se narodil 14. května 1960 v Ostravě-Vítkovicích. Studia technického směru absolvoval v rodné Ostravě i nedaleké Opavě. Po celý život se souběžně zajímal a realizoval ve světě výtvarného umění. Je členem skupiny Měkkohlaví, vedle uměleckých aktivit působí jako grafický designér. Svými díly je zastoupen v řadě předních sbírkotvorných galerií České republiky v čele s Národní galerií v Praze, Moravskou galerií v Brně, Muzeem umění v Olomouci či Galerií výtvarného umění v Ostravě.

Další zprávy z regionu