Kamiony nezmizely

Otevřením obchvatu Třince to podle starostky Ropice Gabriely Szmekové neskončilo. Kamiony, ač v mnohem menší míře, nadále jezdí přes obec. Důvodem má být nedostatečné dopravní značení.

V pátek odpoledne projížděl Ropicí tento kamion. Foto: tm

„Již od jara, kdy došlo ke spuštění provozu na přeložce I/68 Třanovice – Nebory, urgujeme doplnění a kontroly dopravního značení na vjezdech a výjezdech na tuto přeložku a stejně tak všechny vjezdy i výjezdy z naší obce,“ předeslala starostka Ropice, podle které se občané s tímto problémem neustále obracejí na obec.

„V Ropici sice na provoz dohlížejí policisté, ale je jasné, že tady nemohou být pořád,“ posteskla si. V současné době jsou na vjezdech a výjezdech na obchvat Třince či dálnici spojující Český Těšín s Frýdkem-Místkem dopravní značky trvalé v kombinaci s přechodnými. „Právě v tom je problém. Značení není pro některé řidiče přehledné, navíc se spoléhají i na navigaci, která nemusí být aktuální,“ zdůraznila Szmeková. Je si však vědoma i toho, že velký podíl viny je na straně dopravců a samotných řidičů, kteří často vědomě zákaz vjezdu porušují a cestu si přes Ropici zkracují.

Podle vyjádření kraje jde o přechodné dopravní značení. „ŘSD jako správce silnice pracuje na definitivní verzi trvalého dopravního značení, které bude před jeho vlastním stanovením ze strany kraje projednáno obvyklým způsobem. Takže dotčené místní samosprávy budou mít možnost k jeho návrhu uplatnit své připomínky,“ vysvětlila mluvčí kraje Nikola Birklenová.

Přechodné dopravní značení jako takové tvoří uzavřenou oblast obcí Hnojník, Střítež a Ropice, do které má tranzitní nákladní doprava nad 12 tun vjezd zakázaný. „Jeho kontrolu pravidelně zajišťuje nejen ŘSD, ale i dopravní inspektorát Policie ČR v Třinci,“ doplnila Birklenová.

„Aktuálně se věnujeme dopracování projektové dokumentace, která řeší nasávací oblast v rámci stavby I/68 Třanovice – Nebory. Současný stav je v těch nejstěžejnějších místech řešen přechodnou úpravou provozu, která má za úkol řidiče navádět na nově zprovozněnou přeložku silnice I/68,“ pověděl mluvčí ŘSD Miroslav Mazal s tím, že dle policie se víceméně jedná o neukázněnost projíždějících řidičů.

Další zprávy z regionu