Kanalizaci za 63 milionů někteří Milíkovští nechtějí

O dotaci na novou kanalizační síť se ucházel Milíkov několik měsíců. V průběhu léta nejprve projekt schválil poradní orgán, aby jen o několik dní později Státní fond životního prostředí (SFŽP) definitivně peníze přiklepnul. Ne všichni ale nyní o přípojky stojí.

Ilustrační snímek.

„Projekt přešel nejprve výběrovou komisí, která jej pustila bez výhrad, o čemž mě zpravili na začátku července. Tento orgán navrhnul naši kanalizaci a čističky odpadních vod v části obce Dědina k financování, což později potvrdil také státní fond,“ řekla milíkovská starostka Eva Kawuloková.

Na počátku kalendářního roku však kladnému posouzení příliš nevěřila: „Bála jsem se, protože se říkalo, že mají žádostí o dotace za deset miliard. Tolika prostředky ale fond údajně nedisponoval. Později však došlo k určitému přesouvání finančních zdrojů tak, aby uspokojili více žadatelů.“

Uznatelné náklady pro Milíkov projektanti vypočítali na téměř 63 milionů korun, z čehož by dotace z Evropské unie měla pokrýt 40 milionů. Další část by pak měly hradit státní zdroje, což v tomto případě odpovídá 7 milionům. Zbývající část pak bude muset zaplatit sama obec. „Patnáct milionů bychom měli platit my, SFŽP však nabízí výhodnou půjčku, která by pokryla všechny uznatelné náklady,“ uvedla starostka s tím, že by se k realizaci mohlo přistoupit během příštího roku.

Cena se šplhá do takové výše i kvůli třem přečerpávacím stanicím pro poměrně nerovný milíkovský povrch. „V již postavené části v Kopytné a Pile takové přečerpávačky nejsou, tady by jich mělo být dokonce několik. Jsem proto zvědavá, jak to bude fungovat,“ řekla.
Kromě uznatelných nákladů však obec musí počítat také s neuznatelnou částí. Do ní spadají třeba přípojky k jednotlivým domům. Na tom by však podle zastupitelstva měli participovat i obyvatelé.

Jak velký je zájem o přípojky ke kanalizaci a proč čekají na odmítající komplikace, si přečtete v aktuálním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu