Kino je už prázdné, čeká na rekonstrukci

Kino Kosmos se připravuje na roční rozsáhlou rekonstrukci a obyvatelé regionu na to, že přijdou o každodenní možnost zhlédnout nejeden film. Úplně bez biografu ale Třinec nezůstane. Promítání se přesune jinam a nebude tak časté.

Technik třineckého kina Kosmos Jan Ciompa vyklízí kabinu promítače. Foto: mr

Pravidelní návštěvníci kina se sice budou muset bez toho třineckého obejít déle než rok, zcela bez filmů ale nezůstanou. V létě pro ně ředitelka Regina Szpyrcová se svým týmem připravuje letní kino. Promítá se v areálu PZKO v Neborech, na stadionu STaRS a v areálu u školy v Karpentné.

Od září se bude promítačka stěhovat. „Pravděpodobně budeme pouštět filmy v sále knihovny a ve sportovní hale STaRSu. Hrát budeme každý pátek večer na střídačku v kině a v hale. Moc ráda bych ponechala promítání pro seniory. Jednám proto s knihovnou, že by se mohlo konat každé úterý, jak byli diváci zvyklí,“ prozradila ředitelka.

Uvědomuje si, že rok je příliš dlouhá doba a mnoho lidí určitě bude za filmovými zážitky jezdit třeba do Ostravy. „Uděláme ale vše pro to, aby se k nám potom zase vrátili. Rekonstrukce je nutná, bez ní bychom dříve nebo později stejně skončili. Promítačka je za svým zenitem a mohla se už kdykoliv rozsypat,“ pokračovala ředitelka.

Mezi další plány patří takzvané putovní kino. Promítání si budou moci objednat například školy či domovy pro seniory. Stačí se domluvit, zajistit si zatemnění a kinematograf doputuje až k nim. „Kino bude sice zavřené, ale bez filmů nezůstaneme. A ať už budeme promítat kdekoliv, jedno mohu slíbit určitě, bez našeho oblíbeného popcornu to nebude. Aspoň takovou drobnost mohu divákům slíbit,“ doplnila s úsměvem Regina Szpyrcová.

Cenovou nabídku ve výběrovém řízení na rekonstrukci kina a jeho přilehlých prostor podalo osm firem. Finanční rozpětí jejich nabídek se pohybovalo od 77 do 108 milionů korun bez DPH. Stavební práce pak vypuknou po podpisu smlouvy s vítěznou firmou.

Stěhování není snadné
Přípravy na náročnou investiční akci začaly už na jaře. „Je to velice náročný proces. Museli jsme udělat seznam věcí, které už nebudeme potřebovat. Mimochodem byl pěkně dlouhý. Nejprve jsme vše nabídli městu coby zřizovateli, poté příspěvkovým organizacím města a až pak veřejnosti. Zde prodej probíhá formou obálkové metody, tedy lidé nabídnou cenu a my pak vybereme kupce s nejvyšší nabídkou,“ vysvětlila ředitelka kina Regina Szpyrcová.

Musela se ale vypořádat s mnoha dalšími problémy. Například ukončila spolupráci s některými pracovníky, pro které rok nebude mít uplatnění. Jedná se převážně o lidi pracující na dohodu a jejich odchodem personál početně zeštíhlí o dvě třetiny. „Samozřejmě mě to velice mrzí. Už teď mě děsí, až budeme za rok opět dávat náš tým dohromady, kdo ze zkušených kolegů se vrátí,“ povzdychla si.

Kromě sedaček, které skončí ve skladu jejich výrobce, většinu věcí kino přestěhuje do bývalé hasičské zbrojnice za budovou magistrátu, kterou si v těchto dnech upravuje. Tam také bude od srpna úřadovat vedení kina. V Třinci totiž není alternativa, do které by se biograf mohl jen tak lehce přesunout.

Další zprávy z regionu