Kino má novou promítárnu

Kompletně zrekonstruovanou promítací kabinou se může pyšnit kino Central v Českém Těšíně. Modernizace místnosti trvala přes dva měsíce.

Kabina se skví novotou. Foto: ba

Kostky o rozměrech 40 na 40 centimetrů, které tvořily původní akustickou izolaci promítací kabiny, začaly postupně odpadávat ze stěny. „Když jsme je začali opravovat, zjistili jsme, že kabina je kolem dokola prasklá. Do stěn se vlepila speciální nerezová lana, která drží zdi pohromadě, a poté se stěny omítly,“ popsal koordinační pracovník kina Rostislav Měchura.

Stěny promítací kabiny jsou obložené sádrokartonovými akustickými deskami. „Akustickou izolaci čelní stěny a menších prvků kolem dveří tvoří klasický plný sádrokarton, který zvuk odráží. Perforovaný sádrokarton na bočních stěnách hluk pohlcuje,“ vysvětlil Měchura.

V kabině je rovněž nová dlažba. „Jak byly stěny popraskané, na původní dlažbě se vytvořil hrb. Původně se v podlaze nacházela i veškerá kabeláž od promítaček, takže v ní bylo spoustu děr, na mnoha místech dlažba chyběla,“ pokračoval Měchura a dodal, že nyní jsou veškeré kabely v zavíkovaném kanále, který je na úrovni podlahy.

Promítárna je vybavena také novými, většími okny. „Jedná se o okna určená přímo pro promítací kabiny. Rozptyl světla i odrazivost je u nich minimální, je to lepší než u těch původních,“ srovnal Měchura.

Promítací kabinu osvětlují nové ledkové panely umístěné na stropě. Na stěnu nad okny přijdou speciální lampy, které se používají během promítání. Nové elektrické rozvody a rozváděč umožňují promítači všechno ovládat přímo z kabiny. Místnost je vybavena rovněž klimatizační jednotkou. „Když bylo venku horko, teplota v promítárně stoupala až na 45 stupňů. Při takové teplotě už byl problém vychladit lampy. Klimatizace prodlouží život veškeré techniky,“ zdůraznil Měchura.

Obnova promítací kabiny trvala dva měsíce. Náročná oprava podlahy ji prodloužila o dva týdny. „Kabina je nyní zmodernizovaná tak, aby se už do ní nemuselo zasahovat. Ještě je potřeba dořešit některé detaily. Čekáme například na speciální dveře, které nám vyrobí na zakázku,“ uzavřel Rostislav Měchura.

Další zprávy z regionu