Kino na hranici on-line slavilo úspěch

Atypickou formu měl letošní mezinárodní filmový festival Kino na hranici, který napsal už 22. pokračování. Proběhl ve virtuálním prostoru, diváci zhlédli na 50 filmů.

Online verze festivalu sklidila úspěch. Foto: kinonagranicy.pl

S ohledem na koronavirovou krizi a s ní spojená bezpečnostní opatření se organizátorům povedlo uspořádat letošní přehlídku až na třetí pokus. Obvyklý formát pořadatelé museli zavrhnout, Kino na hranici tak přijalo online podobu, i navzdory které slavilo úspěch.

„Diváci byli s námi a podporovali nás. Někteří poukazovali na to, že do Těšína to mají daleko a nemohou město navštívit, což se jim tentokrát díky online verzi podařilo,“ sdělil tiskový manažer Kina na hranici Szymon Brandys.

Letošní festival nabídl především české, polské a slovenské novinky z předešlé filmové sezony. Doplnily je české filmové hity, které zaznamenaly během loňského ročníku mimořádný divácký úspěch – například Domestik, Chata na prodej, Teroristka, Toman a Zlatý podraz. Na své si přišli rovněž příznivci dvou sekcí – Lechtivé kino a V síti.

„Nechyběly ani krátké filmy, prostřednictvím kterých průvodce nabízel divákům různé zajímavosti z dvojměstí, aby alespoň tímto způsobem mohli nasát atmosféru festivalu,“ pokračoval Brandys. Velký zájem diváků vzbudila i doprovodná akce Literatura na hranici, jež nabídla česko-polské rozhovory s literárními tvůrci.

Původně se filmová přehlídka přesahující svým významem hranice našeho regionu konala v květnu. Napřesrok se uskuteční v termínu od 20. do 25. srpna.

„Pevně věříme, že se nebude jednat o verzi online, protože tvůrcům, hercům, účastníkům festivalu i nám pořadatelům velmi scházela obvyklá setkání,“ přiznal Szymon Brandys.

Další zprávy z regionu