Klíšťata mají sezonu

Teplé počasí, občasný deštík, bujná vegetace, to vše svědčí klíšťatům. Odborníci varují, že až 40 procent z nich přenáší boreliózu. Dobrou zprávou je, že se toto číslo diametrálně odlišuje podle lokalit.

Repelent by měl patřit do povinné výbavy každého, kdo míří do přírody. Ilustrační foto: ADB

Boreliózou od klíštěte se podle údajů Státního zdravotního ústavu (SZÚ) zatím letos nakazilo zhruba o polovinu víc lidí než loni. Platí to ale pouze pro některé regiony. „Situace ve výskytu klíšťové encefalitidy a lymské boreliózy v Moravskoslezském kraji odpovídá dlouhodobému průměru v tomto ročním období a je srovnatelná s předchozími lety,“ uklidnil mluvčí krajské hygienické stanice Aleš Kotrla.

Pokračoval, že od počátku letošního roku do 6. června bylo v kraji nahlášeno šest případů onemocnění klíšťovou encefalitidou a 38 boreliózou. Pro srovnání, v loňském roce se boreliózou nakazilo za stejné období 15 lidí. „Ale například v roce 2019 jsme evidovali dokonce 99 případů s boreliózou,“ poukázal Aleš Kotrla.

Léčba je zdlouhavá
V současné době se v Nemocnici Třinec léčí pacienti s boreliózou formou infuzní terapie. „Naše infekční ambulance spolupracuje s neurologickou ambulancí, oddělením a infuzním stacionářem. Dle klinických potíží pacienta a pozitivních laboratorních výsledků stanovuje lékař léčbu. Prvotně tabletovou formou. V případě, že je tato léčba neúspěšná, ordinuje antibiotickou infuzní terapii, která probíhá každodenně přibližně po dobu 20 až 28 dní, a to dle snášenlivosti pacienta,“ popsala mluvčí nemocnice Irena Sikorová Nožková.

A jaké jsou příznaky boreliózy? „Patří mezi ne bolesti kloubů, únava, slabost, zvýšená teplota, bolest hlavy, skvrna po vytažení klíštěte, která se objevuje do týdne i později, a další,“ doplnila mluvčí.

Náročnost léčby popsala i pacientka Pavla F. z Třince. „Jako první příznak boreliózy se mi udělala paréza lícního nervu. Po ujištění lékařky, že nejde o mozkovou příhodu, jsem byla nakonec ráda, že mi zjistili jen boreliózu. Obyčejná antibiotika mi ale nezabrala, tak jsem musela docházet na infuzní terapii. Bylo to dlouhé a velice náročné, protože jsem byla po celou dobu nesmírně unavená, a navíc jsem musela chodit i na rehabilitace s tím lícním nervem,“ nastínila pacientka. Po roce se jí příznaky vrátily, tentokrát ji ale bolela ruka. „V tomto případě už zabrala antibiotika a od té doby mám klid,“ uzavřela.

Bez repelentu a klíšťapky ani ránu
Kdo vyráží v těchto dnech do přírody, měl by s variantou, že klíšťata útočí, počítat. Užitečným pomocníkem je klíšťapka, interaktivní mapa výskytu klíšťat a nebezpečí nákazy boreliózou v České republice. Zahrnuje druhové složení porostu, stanoviště, dynamiku klíšťat v průběhu roku či počasí. Vznikla na základě 28 276 analyzovaných klíšťat v letech 2021 a 2022.

Další nezbytností je repelent a vhodné oblečení, ideální jsou světlé dlouhé kalhoty. „Obecně lze říci, že v zalesněných podhorských oblastech, mezi které patří Třinecko i Jablunkovsko, je přítomnost klíšťat větší. Liší se to však oblast od oblasti a také podle charakteru počasí i v průběhu roku. Je proto důležité důkladně se po každém pobytu v přírodě prohlédnout a všechna nalezená klíšťata včas odstranit,“ poradila mluvčí Zdravotního ústavu Kristýna Dolejšová. Připomenula, že klíšťata mohou zůstat i na oblečení.

Další zprávy z regionu