Knihovna oslaví svobodu festivalem

Třiatřicet let života ve svobodné zemi hodlá oslavit třinecká knihovna. Pořádá Festival svobody, na kterém se bude věnovat tématům, jako jsou dezinformace, válka na Ukrajině či energetická krize. Vystoupí na něm řada zajímavých osobností. Bude se konat 11. a 12. listopadu.

Festival svobody se v knihovně konal už v roce 2019. Foto: knihovna

V minulých měsících se demokracie v České republice potýkala s několika zatěžkávacími zkouškami, které nepolevují. Nejpalčivěji se jedná o epidemii covidu, o válku na Ukrajině a z ní vyplývající energetickou krizi, o vlnu zdražování či lavinu dezinformací všeho druhu.

Právě proto vznikla myšlenka pořádat v Třinci festival, který by demokracii přímo podpořil. „Knihovna patří k pilířům fungování demokratické společnosti a je symbolem svobodného myšlení. Síť knihoven představuje tisíce míst v celé České republice, která slouží přímému naplňování principů demokracie poskytováním rovného přístupu k informacím i prostoru pro diskuse a setkávání,“ řekla ke vzniku festivalu ředitelka třinecké knihovny Martina Wolna.

Pozvání knihovny přijaly ve svých oborech respektované osobnosti. Jako „živé knihy“ vystoupí například náčelník Vojenské policie Otakar Foltýn, prof. Vladimír Baar z Ostravské univerzity, novinář a komentátor ruského původu Alexandr Mitrofanov, ukrajinská hudebnice a moderátorka Elizabeta Mys, knihkupec Jan Becher, spisovatelka Ewa Szczerbowa, finanční poradkyně Šárka Pindorová či slamer a sociální pracovník ukrajinského původu Tim Postovit.

Formát Živé knihovny bude následující: na jeden den se vybraná osobnost stane „živou knihou“, která bude posluchačům vyprávět svůj příběh. Povídání bude probíhat ve čtyřicetiminutových intervalech rozdělených na 20 minut povídání, deset minut diskuse s návštěvníky a dalších deset minut bude vyhrazeno na přestávku. Pozvaní hosté zůstanou na svých místech a návštěvníci si budou přecházet od jedné „živé knihy“ k další. Po skončení Živé knihovny bude následovat panelová diskuse s některými „živými knihami.“

„Podporovat demokracii je potřeba, i když naší ambicí v tomto případě není přesvědčovat padlé frustráty, ale být podporou pro ty, kteří ji stále ctí jako hodnotu. Chceme jasně a nahlas říct, kde je svoboda, ale také kde končí. Zdůraznit její principy a vymezit se vůči tomu, co ji ohrožuje,“ řekl k Festivalu svobody Martin Čadra, organizátor a vedoucí oddělení pro dospělé Knihovny Třinec. Dle jeho slov je festival určen pro všechny, kteří vnímají hrozby Ruska, hybridní války i populismu.

Další zprávy z regionu