Knihovna plánuje podzim plný akcí

Tradiční pořady, přednášky, akce podporující čtení, ale i strašení, výstavy a Festival svobody. Takový bude podzim v třinecké knihovně. Na své si přijdou všichni, malé děti, teenageři i senioři. Knihovna plánuje i oblíbený Festival svobody.

Knihovna se snaží přilákat i malé děti. Věří, že jednou z nich budou čtenáři. Foto: knihovna

Zábavnými lekcemi trénování paměti Mozková posilovna vede od 1. září každý první čtvrtek v měsíci lektorka Dagmar Maroszová. Pravidelná setkání MRKni klubu pro rodiny s dětmi začala v pátek 9. září pro děti od tří do šesti let. Ve středu 21. září pak startuje MRKni pro ty opravdu nejmenší od šesti měsíců do tří let.

Týden pro klima běží
Už v těchto dnech se koná v knihovně Týden pro klima. Návštěvníci se na něm dozvídají informace o aktuální klimatické situaci.
Od 16. září bude každý lichý pátek odpoledne možné vyzkoušet si virtuální realitu a práci s novými roboty.

Jak se bránit šmejdům?
Knihovna pamatuje také na seniory. Na 3. října je připravena komentovaná prohlídka Na kafe do galerie s kunsthistoričkou Veronikou Chmelařovou. Jak se bránit „šmejdům“ se dozví od Vlastimila Starzyka v pondělí 17. října.

Nebude chybět ani výlet, který připadne na 24. října a senioři zamíří do Tyry. V prosinci je čekají kreativní dílny s Martinou Cekrovou.
V říjnu odstartuje série čtyř přednášek na téma mytologie, které organizuje Mklub a budou v režii dobrovolníků. Přednášky budou zaměřeny na hrdiny, bájná stvoření nebo národy v Číně, Římě, Egyptě a na severu.

Hejlík prolistuje knihovnu
Po celý říjen opět poběží kampaň Jsem čtenář. Cílem je nejen zvýšit počet čtenářů, ale zjistit čtenářské potřeby a zdokonalit služby Knihovny Třinec.
Projekt Listování uvede v neděli 16. října kultovní kolektivní román Roger Krowiak, vlastní zbraní zblízka. V hlavní roli se představí Lukáš Hejlík, Věra Hollá a Pavel Oubram.

Na tradici Regionálně historických večerů naváže 25. října bystřický kronikář Petr Majer se svou přednáškou Hospody, restaurace, pivnice a vinárny v obecních kronikách.
Oblíbené Strašidlení v knihovně se uskuteční ve středu 26. října. Týden Akademie věd ČR připadne na 31. října až 6. listopadu.

Festival svobody
V pátek 11. a v sobotu 12. listopadu pořádá knihovna Festival svobody, který slibuje známá jména a velmi zajímavé přednášky především na téma dezinformace a válka na Ukrajině. „Festival přinese náročnější témata, která se ale budeme snažit uchopit takovou formou, aby to bylo příjemné pro všechny účastníky,“ slíbila ředitelka třinecké knihovny Martina Wolna.

Festival zaměřený na téma fantasy BookCon se v knihovně uskuteční 5. listopadu.

Den pro dětskou knihu
Celostátní akce Den pro dětskou knihu letos připadne na sobotu 26. listopadu. V třinecké knihovně je připraven bohatý program. Hlavním hostem bude spisovatelka Ester Stará.
Pod křídla třinecké knihovny patří také Galerie města Třince. Ve výstavních prostorách kulturního domu Trisia se bude od 22. září konat výstava Juliany Höschlové a od listopadu do prosince představí svá výtvarná díla Oto Hudec.

Další zprávy z regionu