Knihovna slaví dvacetiny

Už je to už 20 let, co se třinecká knihovna přestěhovala na nynější adresu na Lidické ulici. Za tu dobu se z ní stala uznávaná organizace, která se těší oblibě u místních a je respektována odbornou veřejností. Od pondělí 10. září se návštěvníci mohou těšit na pestrý program, který knihovníci pojali jako jednu velkou oslavu.

Třinecká knihovna. Ilustrační foto: th

„Skoro se mi nechce věřit, že už je to 20 let, co jsme se přestěhovali z kulturního domu do prostoru bývalé školky, ale je to tak. Za tu dobu jsme ušli obrovský kus cesty, začali jsme se naplno věnovat podpoře čtenářství, přešli na nové technologie, začali jsme knihovnu postupně přetvářet na kulturní, vzdělávací a komunitní centrum a došli jsme až k nové, moderní budově nebo ocenění Knihovna roku 2015,“ uvedla Martina Wolna, ředitelka Knihovny Třinec, které se daří díky skvělé partě lidí, která se za tu dobu v knihovně postupně sešla.

Knihovna si pro všechny, kteří sem zavítají, připravila bohatý program, jenž bude bavit malé i velké. Děti se mohou těšit např. na karneval nebo speciální Večerníček naživo. Mklub si přichystal setkání s booktuberem Vojtěchem Hamerským a turnaj v tzv. bookpongu.

Část programu bude věnována virtuální realitě a dalším technologiím, které si budou moct vyzkoušet v úterý a čtvrtek všichni, kteří dorazí do velkého sálu knihovny.

V Galerii města Třince se uskuteční vernisáž vzpomínkové výstavy věnované dřevěnému kostelu v Gutech. „Vše vyvrcholí v sobotu 15. září, kdy se v knihovně odehrají hned dvě kulturní události. Nejdříve to bude LiStOVáNí Lukáše Hejlíka, které do Třince přiveze knihu Kluk z kostek od britského spisovatele Keitha Stuarta. Poté Café Čítárna přivítá ty nejlepší české slamery na Slam Poetry večeru, který slibuje opravdovou show,“ navnadil na program, jehož kompletní přehled najdou zájemci na webových stránkách knihovny, mluvčí Jan Delong a prozradil, že na návštěvníky čekají také různá překvapení a malé dárky.

„Program jsme se snažili sestavit tak, aby si ho užil opravdu každý. Je to zároveň poděkování všem, kteří nás celou tu dobu podporují a dokazují nám, že naše práce má opravdový smysl,“ uzavírá Wolna.

Další zprávy z regionu