Koperník z výšky dohlíží na Střelniční ulici

Na domě ve Střelniční ulici v Českém Těšíně se vyjímá kopie obrazu Jana Matejky s názvem Astronom Koperník aneb rozmluva s Bohem. Autorem nástěnné malby je Maciej Szymonowicz a její oficiální odhalení proběhlo 20. listopadu.

Maciej Szymonowicz před svou nástěnnou malbou v Českém Těšíně. Foto: tm

V letošním roce si veřejnost připomíná 550. výročí Koperníkova narození a 480. výročí jeho úmrtí. Zároveň v listopadu uplynulo 130 let, kdy zemřel Jan Matejko, tvůrce monumentálních obrazů s historickou tematikou a bitevních scén, který se řadí k nejslavnějším polským malířům. Proto polský senát obě osobnosti zvolil jako patrony roku 2023.

Matejko pracoval na obraze tři měsíce, Maciej Szymonowicz stihl nástěnnou malbu za tři týdny. „Jedná se o kopii Matejkova obrazu, kterého považuji za velikého mistra. Já jsem samouk, ale v mém obraze je něco mého. Byla to výzva,“ svěřil se malíř, který převedl obraz na štítovou stěnu domu poblíž řeky Olše. Při malování používal vysokozdvižný pojízdný vozík.

„Práce probíhaly v pohodě, počasí nám přálo. Až ku konci hrozilo sněžení, proto jsem pracoval i v noci. Chtěl jsem obraz stihnout letos, což se povedlo, ač je zima na krku. Ve vlhku bych pracovat nemohl,“ svěřil se Szymonowicz, jehož prvním úkolem bylo stěnu pro malbu vyčistit od zašlé reklamy.

Umístění malby do Českého Těšína má svou logiku. Koperník a Matejko byli ze smíšených rodin. Koperníkův otec byl ze Slezska a maminka byla Němka. Otec Jana Matejky pocházel z Roudnice nad Labem a v Krakově se potkal s ženou z polsko-německé rodiny a vzali se. „U nás na Těšínsku to není super nic zajímavého, protože tady takhle žijeme. V polských médiích dokonce psali, že se jedná o fenomén multikulturnosti. V našem regionu je tento jev naprosto běžný a normální,“ zaznělo při slavnostním odhalení malby.

Projekt financovalo polské ministerstvo zahraničních věcí.

Jak malba vznikala si můžete prohlédnout zde: https://youtu.be/3TiQmkGQJL8

Další zprávy z regionu