Kostel v Návsí volá po opravě, obec přispěje milionem

Kostel v Návsí patří k historickým budovám obce. Zděný svatostánek, který nahradil původní dřevěný kostel, si příští rok připomene 200 let od svého otevření. Na stavbě se ale podepsal zub času a potřebuje opravit. 

Jednym z orgaizatorów wydarzenia była parafia ewangelicka w Nawsiu. Foto: tm

Konkrétně se budou dělat sanační omítky, opraveny budou trhliny ve stěnách „sešitím“, vyměněny budou dosluhující dřevěné části podlahy a oprava čeká i čalounění. „Podle rozpočtu jsou náklady vyčísleny na 2,38 milionu korun. Obec chceme požádat o finanční podporu, ale výši částky nekonkretizujeme, necháme to na rozhodnutí představitelů obce,“ řekl na červnovém jednání zastupitelů pastor Slezské církve evangelické augsburského vyznání v Návsí a zároveň zastupitel Jan Fojcik a dodal, že finance na opravu církev zajišťuje i z jiných zdrojů.

„Na toto téma jsme se již bavili během jednání rady a navrhujeme opravy podpořit částkou jeden milion korun,“ předeslala starostka Návsí Lenka Husarová. Finanční výbor přišel s návrhem půl milionu korun. Představitelé obce se během debaty shodli, že kostel patří k dominantám Návsí a finanční podporu si zaslouží. Následně odsouhlasili finanční podporu na obnovu kostela ve výši milion korun.

Další zprávy z regionu