Kožních lékařů na Třinecku ubývá

Nedostatek kožních lékařů trápí obyvatele Třince. Ve městě jsou pouze dva, a podle některých pacientů nestíhají. Obdobná situace je ale v celém kraji a netýká se pouze této odbornosti. Podle odborníků si lidé musí zvyknout na fakt, že za specialisty budou dojíždět i do vzdálenějších měst.

Najít si kožního lékaře bude už brzy možná problém. Ilustrační foto: Adobe Creative

Paní Marie z Třince měla akutní kožní problémy. Vydala se proto do nemocnice do ordinace Andrey Dzanové s tím, že jí tam pomůžou. „Šlo o mou maminku. Byla ochotná za vyšetření i zaplatit, vzhledem k jejímu zaměstnání potřebovala problém rychle řešit. Sestřička však i přes akutní onemocnění mamku odmítla. Poslala ji k obvodnímu lékaři, načež dodala, že ani kdyby měla jeho doporučení, tak ji na Sosně nevezmou, že musí do Ostravy,“ popisovala dcera pacientky.

Na webu našla informaci, že tato lékařka nové pacienty nepřijímá, ale o vyšetření akutních případů tam nebyla ani zmínka. Domnívá se, že nemocnice by měla mít povinnost akutní případy přijmout.

Lékařka Andrea Dzanová vysvětlila, že provozuje specializovanou ambulanci, nikoli urgentní příjem nebo pohotovost.

„Akutní kožní stavy je v drtivé většině případů schopen řešit prakticky lékař, skutečně akutních stavů spadajících dominantně na kožní ambulanci je málo. Jedná se hlavně o pohlavně přenosné choroby typu syfilis a kapavka, či stavy ohrožující život. To pochopitelně řešíme,“ vysvětlila lékařka s tím, že v nemocnici je na kožní ambulanci jedinou lékařkou, a navíc pracuje na zkrácený úvazek.

„Často to bývá tak, že pokud praktický lékař uzná, že si s daným problémem neporadí, vezme telefon a zavolá mi o radu, eventuálně pošle email s fotodokumentací,“ doplnila lékařka.

V hutnické metropoli je pak už pouze jedna kožní lékařka. „Prozatím ještě nové pacienty přibíráme, ale jak dlouho to budeme zvládat, opravdu netuším. Dříve bývali v Třinci čtyři kožní, teď jsme tady dvě, což je skutečně málo,“ uvedla lékařka Monika Bardoňová.

Sama pracuje čtyři dny v týdnu a jak říká, více vzhledem k množství pacientů nezvládne. „Už tak je čekací doba mých pacientů poměrně dlouhá. Na druhou stranu, pokud má někdo akutní problém, může přijít brzy ráno, a já ho přijmu,“ ujistila lékařka.

Kritický nedostatek lékařů-dermatologů je nejen na Frýdecko-Místecku, ale prakticky v celé republice. Potvrdil to šéf okresního sdružení České lékařské komory ve Frýdku-Místku Viktor Talafa. Podle něj se jedná o nedostatek, který je průřezově napříč všemi odbornostmi. „U dermatologie je ale situace ještě horší než u dalších oborů,“ poukázal Talafa.

Česká lékařská komora (ČLK) ve Frýdku-Místku podle něj o této situaci ví, a dlouhodobě a opakovaně na ni upozorňuje. „Konkrétně prezident ČLK Milan Kubek se v této věci hodně angažuje a upozorňuje na tento problém. Bohužel zatím bez návrhu systémového řešení ze strany ministerstva zdravotnictví,“ řekl Viktor Talafa.

Dodal, že by si pacienti měli začít zvykat na situace, že za specialisty budou muset cestovat dále, do jiných větších měst.

To potkalo zkraje prázdnin i Václava z Třince. „Děti měly na kůži červené fleky a pořád si je škrábaly. Pak naskočily i manželce. Pediatr nám sdělil, že je to reakce na sluníčko, ale fleky nemizely, a svědivost byla čím dál větší,“ popisoval muž.

Hledal odbornou pomoc na kožní, ale všude měli dovolenou. Nakonec musel až do Ostravy, kde s dětmi strávil celé dopoledne. „Nakonec nás vzali. Po vyšetření potvrdili, že se jedná o svrab,“ nechápavě kroutil hlavou Václav.

Další zprávy z regionu