Kraj vyzývá turisty, aby se na horách chovali zodpovědně

Ukázkové zimní počasí láká v tyto dny na hory doslova davy lidí. Jejich často nezodpovědné chování ale způsobuje nemalé problémy. Jde o špatné parkování, odpady v přírodě i nedodržování epidemiologických opatření.

Turistická centra jsou o víkendech v obležení lidí. Foto: MSK

Moravskoslezský kraj žádá výletníky, aby byli ohleduplnější vůči svému okolí, obyvatelům podhorských obcí, ale také k přírodě. Kapitolou samou o sobě je dodržování epidemiologických opatření.

„Víme, že výlety do přírody jsou skoro jedinou možností, jak aktivně trávit volný čas. Jsme rádi, že se lidi do hor vypravují, ale moc prosíme, aby se chovali s ohledem na ostatní,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro cestovní ruch a regionální rozvoj Jan Krkoška.

Provozovatelé horských středisek hlásí přetíženou infrastrukturu, kolabuje doprava, parkoviště jsou přeplněná a po davech turistů zůstávají dokonce i v přírodě odpadky. „Stěžuje si také lesní správa a ti, kteří se o naši přírodu starají,“ upřesnil náměstek.

Problémy hlásí provozovatelé středisek z celého Moravskoslezského kraje. Zabývají se jimi nejen ochránci přírody, ale i policie, která musí řešit nesprávné parkování, ale také například nedodržování epidemiologických opatření.

„Beskydy i Jeseníky jsou nádherné a rozlehlé hory. Nabízejí hustou síť nejrůznějších turistických tras. Vřele doporučuji podívat se do map a vybrat si cestičku, která vede mimo nejexponovanější místa našich hor,“ řekl Jan Krkoška a jako jeden z tipů nabídl i trojmezí na Hrčavě.

Upozornil, že hory si teď potřebují od turistů oddechnout. „Nejenže v méně vyhledávané lokalitě lidé bez problémů zaparkují, také si užijí klid, nádherné procházky zasněženou krajinou a vyhnou se davům,“ dodal náměstek a připomněl, že i na horách je nutné myslet na všechna epidemiologická opatření.

Další zprávy z regionu