Krajské peníze zamíří i do našeho regionu

Na opravu školy, modernizaci nemocnice nebo třeba výstavbu muzea. Na to by měl mimo jiné příští rok poslat kraj peníze do našeho regionu. Krajský úřad nyní vyvěsil návrh rozpočtu na rok 2022 a lidé se k němu mohou vyjádřit, a to až do 15. prosince.

V domě v centru Jablunkova vzniká Muzeum trojmezí. Ilustrační foto: tm

Rozpočet Moravskoslezského kraje je navržen v celkové výši 11,993 miliardy korun. Počítá s příjmy 9,299 miliardy korun, které jsou oproti schvalovanému rozpočtu kraje na rok 2021 o 729 milionů korun vyšší. Na pokrytí rozdílu, tedy 2,694 miliardy korun, využije kraj úvěrové zdroje a také letošní úspory. Zadluženost kraje i přesto zůstane na nízké úrovni. Podíl dluhu k provozním příjmům by ke konci roku 2022 neměl překročit 11 procent.

„Po covidové recesi očekáváme růst výkonnosti české ekonomiky. Nebude ale zřejmě tak rychlý, protože problémy na nabídkové straně vedou ke zvyšování inflace a ke zpomalení dynamiky ekonomického oživení. To vše bral návrh krajského rozpočtu na příští rok v potaz,“ uvedl hejtman Ivo Vondrák a dodal, že největší část financí půjde na provoz krajských příspěvkových organizací a na zajištění dopravní obslužnosti v regionu drážní a autobusovou dopravou.

Do investic hodlá kraj investovat více než 3,5 miliardy korun. Peníze půjdou například na dokončení a zpřístupnění nové expozice Muzea trojmezí v Jablunkově. Kraj podpoří dokončení rekonstrukce objektů polského gymnázia v Českém Těšíně. Ve zdravotnictví budou pokračovat stavební práce na přístavbě a nástavbě rehabilitace v Nemocnici Třinec. „Přípravy na investici už začaly, věřím, že příští rok začneme s výstavbou,“ potvrdil ředitel nemocnice Jiří Veverka.

Další zprávy z regionu