Kufr nalehko, nebo raději celou skříň?

V množství zabalených věcí na dovolenou existují v zásadě dva přístupy. První z nich upřednostňuje sbalit si jen to nejnutnější a zbytek si případně koupit na místě. Pokud ovšem necestujete do mongolské stepi.

Žermanická přehrada je vyhledávaným místem pro koupání. Ilustrační foto: archiv obce Soběšovice

Ten druhý vyžaduje poněkud objemnější prostor pro zavazadla, neboť si sbalíte prakticky vše pro pohodlný život jako doma a vyrabujete z šuplíku půl šatníku kromě zimního kožichu.

Hlavní zásada zní: dovolená má být odpočinkem pro tělo i duši. Především je tedy důležité sbalit se tak, aby se člověk cítil pohodlně a spokojeně.

Budeme-li předpokládat, že drtivá většina letních dovolených probíhá u moře (či jinde u vody), zásadní věcí, kterou si nesmíme v žádném případě zapomenout, jsou plavky. I pro děti je vhodné si sbalit alespoň dvoje, mokré a studené plavky jsou nezdravé a je dobré mít s sebou jedny na převlečení.

O opalovacích krémech nemá smysl diskutovat. Rakovina kůže je riziko, které není radno podstupovat. Různých krémů, olejů, sprejů s ochranným faktorem je na trhu vskutku nepřeberné množství. Děti by v každém případě měly být vybaveny také lehkou pokrývkou hlavy pro ochranu před prudkým slunečním zářením.

Nicméně ani dospělí by neměli ochranu před sluncem podceňovat. Navíc slušivý slamák ženám na pláži rozhodně sluší víc než omdlévání z vedra.

Nic se nemá přehánět, ale plánujete-li si na dovolené užívat společenský život, večeře v restauracích a procházky na promenádě, musíte se na to trochu připravit a ženy přibalit vícero šatů a muži košil. Nechcete přece vypadat jako trhani. Pamatujte na to, že jste na dovolené a máte se mít zkrátka královsky!

Je-li typ vaší dovolené spíše robinzoniáda, v tom případě si vystačíte s kraťasy a tričkem, případně teplým outfitem pro větrné večery na ostrově. Protože tady budete úplně sami a bez diváků.

Ať už jedete kamkoli, vždy je důležité mít s sebou základní zdravotní potřeby. V lékárenské taštičce, kterou mějte vždy někde po ruce, nesmí chybět léky proti bolesti, průjmu, nevolnosti, kapky do očí, proti alergii a případně na kašel.

Výbava by měla obsahovat také dezinfekční prostředek, obvaz, náplasti a také panthenol proti spálenině. A klasicky také přípravky proti hmyzu, jako jsou repelenty a přípravky pro ošetření štípanců.

Další zprávy z regionu