Kulturní léto zahájila Lenka Dusilová

Komorně a velice příjemně zahájila zpěvačka Lenka Dusilová tradiční Třinecké kulturní léto. Představila na něm písničky převážně ze svého posledního alba Řeka, za které obdržela hned tři hudební ceny Anděl. Došlo ale i na starší repertoár.

Lenka Dusilová nasadila laťku pěkně vysoko. Foto: mr

První koncert Třineckého kulturního léta se bohužel letního počasí nedočkal, a tak se návštěvníci museli přesunout do loutkového sálu kulturního domu Trisia. To ale nikomu příliš nevadilo. Lidé si v klidu sedli, mnozí se občerstvili dobrým koktejlem a pak už poslouchali písničky zpěvačky s nádherným hlasem, která vystoupila sama jen se svou hudbou a kytarou.

„Není to poprvé, co tady v Třinci hraju. Jsou to asi čtyři roky, co jsme tady vystupovaly s Dorkou Barovou a Beatou Hlavenkovou. Byl to tehdy příjemný dámský koncert, na který dodnes vzpomínám,“ usmála se Lenka Dusilová.

K Třinecku má srdečný vztah, protože její blízkou kamarádkou je právě Beata Hlavenková z Vendryně, za kterou občas jezdí. „Ale to není všechno, tento kraj má své osobité kouzlo, pochází odsud celá řada hudebních osobností. Nevím, čím to je, něco jim tady asi přidávají do vody, nebo je to jen prostě tím, že se zde střetávají kultury tří zemí. Každopádně jsem tady moc ráda,“ usmála se zpěvačka.

Je šťastná, že konečně může po covidové pauze bez omezení koncertovat, třebaže za poslední roky až tak hudebně nestrádala. „Předně jsem se věnovala albu Řeka, ale pak v mezidobí, kdy to pandemie dovolovala, jsem se k posluchačům dokázala dostat. Teď ale opět všichni trneme, co se bude na podzim dít. Snad to nebude tak zlé,“ dodala.

Koncert Lenky Dusilové ale nebyl jedinou akcí čtvrtečního odpoledne. Předcházela mu komorní akce u kavárny Kavalo. Výtvarník Jakub Folvarčný tam maloval před zraky kolemjdoucích obraz, jeho rytmus a atmosféru ovlivňovala Anežka Štenclová, která hrála na akordeon. „Mám na to asi hodinu, takže uvidím, co během ní vlastně vznikne. Záleží, jaké skladby zazní, a podle toho bude obraz i vypadat,“ podotkl výtvarník a provozovatel kavárny Marian Bojko jej doplnil: „Dnes je to jedinečná akce, kdy lidé mohou sledovat vznik uměleckého díla. Během celého léta pak necháme venku kytaru a každý příchozí si bude moct před kavárnou zahrát.“

Třinecké kulturní léto přinese i další zajímavé zážitky. Dnes se lidé mohou těšit na vystoupení folkové formace My dva trio. Jde o autorský folkový počin, který zaujme všechny generace. Pramení z hudební spolupráce dua Václav Khýr a Jiří Šoltis, ke kterému se přidal i Tomáš Vašut. Koncert začíná v 16 hodin na náměstí Svobody před Trisií.

Další zprávy z regionu