Lidé šijí roušky. Nejen pro sebe

Velká vlna solidarity se zvedla mezi lidmi. Ženy vytáhly šicí stroje a začaly vyrábět textilní roušky. A nejen pro sebe či rodinu. Roušky pro své zaměstnance i pro potřebné už začaly šít i některé organizace. Hutnické město spustilo akci Třinečáci šijí Třinečákům!

Roušky z Těšínského divadla podpoří dialýzu a potřeby Moravskoslezského kraje. Foto: IL

V Jablunkově v tamním domě dětí a mládeže šijí roušky dobrovolníci. Schází se ode dneška každý všední den. Připojit se mohou zájemci starší osmnácti let.

Od včerejška organizují šití roušek také v krejčovské dílně Těšínského divadla. Rozběhnutí akce napomohlo otevření obchodu s látkami. „Musela jsem vystát asi hodinovou frontu. Všichni, s nimiž jsem v ní čekala, nakupovali materiál právě k šití roušek,“ uvádí vedoucí krejčovny Karin Szostoková.

Krejčové Těšínského divadla mají nyní plné ruce práce. Foto: IL

Už včera Těšínské divadlo zaznamenalo žádost o pomoc z Nemocnice Český Těšín. „Tamní dialýza nutně potřebuje roušky pro pacienty i zaměstnance,“ sdělila tajemnice uměleckého provozu divadla Iva Lupková. Doplnila, že další roušky z krejčovské dílny českotěšínské scény poputují na krajský úřad Moravskoslezského kraje, který je zřizovatelem divadla: „Krajský úřad roušky rozdělí podle aktuální potřeby.“

„Jsme tu čtyři, další kolegyně šije doma. Neumíme zatím říct, jaká bude naše denní produkce, přesto víme, že každá rouška se počítá,“ nechce se už dotazy nechat rušit vedoucí krejčová Karin Szostoková s tím, že výroba bude pokračovat tak dlouho, jak to bude nutné.

Roušky šijí také čtyři pracovnice třinecké Trisie. „Zatím jen pro naše zaměstnance, později nabídneme potřebným,“ uvedla tisková mluvčí Trisie Adéla Majerová a dodala, že brzy bude „krejčových“ z řad pracovnic třineckého kulturního domu více. Vzápětí přidala i návod: „Roušky se dají ušít z plátna nebo bavlny, testujeme i flanel. Látka se vypere na 90° C a vyžehlí. Střih je k mání na internetu a každý se může dát do díla!“

Chcete si také ušít roušku? Tady je jeden z mnoha návodů, které se v těchto dnech objevily na internetu. Zdroj: Happymag.cz

Některé starostky obcí i měst se obracejí na své obyvatele, aby se také pustili do práce. „Vím, že roušek je nedostatek a věřte, že se i za město maximálně snažíme, abychom sehnali ochranné pomůcky pro zdravotníky, nemocnice a všechny v první linii. Pro všechny nejsou, přesto se musíme začít chránit, a to hned! A proto bych vás moc ráda požádala, vyrobte si doma roušku. Noste ji všude. Není to nic složitého. Zvládla jsem to i já, zvládneme to všichni,“ nabádá primátorka Třince Věra Palkovská.

Doplnila, že město dnes spustilo akci Třinečáci šijí Třinečákům! s výzvou, aby si lidé pomohli navzájem. Kdo šije roušky a je ochoten pomoci starším lidem, kteří si nemají jak roušku zajistit, může svou pomoc nabídnout telefonicky na čísle 558 306 363. „Přivítáme šité bavlněné roušky, které budeme distribuovat dál potřebným lidem ve věku nad 70 let. Zároveň vyzýváme občany ve věku nad 70 let, kteří mají zájem o roušku, aby se telefonicky přihlásili na tel. 558 306 363. Roušku jim doručíme domů,“ dodala primátorka.

Další zprávy z regionu