Lidé v Řece si připlatí za odpad

Náklady za svoz komunálního odpadu se zvyšují. V Řece minulý týden zastupitelé schválili, že si od roku 2021 lidé za tuto službu připlatí. Změní se i systém plateb za psy.

Díky novému systému se lidé například dozví, které polopodzemní kontejnery jsou naplněné a kde je naopak ještě místo. Foto: mr

„Po mnoha letech jsme bohužel byli nuceni sáhnout k tomuto nepopulárnímu kroku. Částku za svoz odpadu jsme zvedli z 580 na 640 korun za rok,“ upřesnil starosta Tomáš Tomeczek.

Upozornil i na jeden obecní nešvar. „Je sice pěkné, že máme v Řece polopodzemní kontejnery, mnoho lidí se ale naučilo vozit odpad hlavně do spodní části obce. Chápu. Lidé se staví do obchodu a při jednom vyhodí tříděný odpad, ale to není dobré řešení,“ kritizoval starosta. Apeluje proto na občany, aby odpady vyhazovali v místech, kde bydlí. „Míst s kontejnery je dostatek. Nevidím proto důvod, proč vše vyhazovat u hotelu. Hyzdí to naši obec,“ zdůraznil.

Zastupitelé změnili také vyhlášku o poplatku za psa. V současné době lidé platí v Řece za psa ročně 50 korun a 500 korun za každého dalšího. „Od ledna bude pouze jeden poplatek, a to sto korun za každého psa,“ dodal Tomeczek.

Další zprávy z regionu