Lidé vystavili v galerii umění z karantény

Převážně malby, ale i drobné plastiky, fotografie či drhané dekorace vystavili v Galerii města Třince v prostorách knihovny místní lidé i umělci. Ukázali, že se v karanténě nenudili.

Galerie vystavila díla lidí, kteří letos na jaře v době, kdy se nemohlo moc chodit ven, tvořili. Foto: mr

Výstava se jmenuje Umění za časů koronaviru. „Hned po zahájení mě zaujal komentář jedné novinářky. Čekala, že vystavená díla budou depresivní. A ono je tomu přesně naopak. Je vidět, že se lidé uchylovali k umění s velkou chutí a nemuseli mít pocit sobectví, že se zabývají tak dlouhou dobu jen sami sebou,“ podotkla kurátorka galerie Katarína Klusová.

Mlha přede mnou, mlha za mnou. Autor vysvětlil, proč v šedesáti letech začal kouřit doutníky. Foto: mr

Mezi vystavujícími je i dílo malé slečny Marušky Chmielové, která na pobytu u prarodičů nakreslila křídou na tabuli abstraktní obrázek jako projev lásky.

Své malby přinesl například i Jiří Fizek. „Když jsem musel být kvůli koronaviru doma, přišlo mi přirozené věnovat se tvorbě. Odvádělo mě to od depresivních myšlenek a zlepšovalo mi to náladu. Byla to pro mne vlastně úžasná terapie,“ usmál se výtvarník. Je přesvědčen, že se díky malování cítil dobře, a proto jsou i jeho obrazy nabity pozitivní energií a přináší lidem radost.

Výtvarníci představili i zajímavé drobné plastiky. Foto: mr

Na výstavě se sešlo 43 děl. K vidění by měla být minimálně do konce letních prázdnin.

Další zprávy z regionu