Lidem v Českém Těšíně se nelíbí Hlavní třída, město plánuje její rekonstrukci

Současný vzhled Hlavní třídy, nepřiměřená rychlost aut vjíždějících do města, stav chodníků a výskyt bezdomovců, to jsou palčivá témata, která trápí obyvatele Českého Těšína. Před několika dny je během diskuzního fóra přednesli vedení města.

Občané diskutovali s vedením města. Foto: ba

Během druhého setkání představitelů Českého Těšína s občany, kterých do Kulturního a společenského střediska Střelnice dorazilo téměř 70, opakovaně zaznělo, že mezi jeden z největších nešvarů patří současný vzhled Hlavní třídy.

„Když do Českého Těšína vcházíte z Cieszyna, tyčí se před vámi budova s odrbanou výkladní skříní a urvanou nohou figuríny, na které jsou navlečené rifle. To je první pohled, který se naskytne při vstupu do České republiky,“ rozčilovala se starší žena.

„Město se stává krásnější, přesto mám dojem, že v poslední době nějak usnulo. Opuštěné budovy ve špatném stavu, uzavřené bytové prostory. Většina budov je v rukou soukromých vlastníků. S blížícími se volbami všechna politická uskupení tvrdí, že s tím budou chtít něco udělat, přesto k nápravě jaksi stále nedochází,“ prohlásil další z účastníků fóra.

„Jako malá jsem chodila s mamkou po obchodech na Hlavní třídě. Byla to rušná ulice, přijížděli sem lidé i z okolních měst. Hodně cestuji, a když mě navštíví kamarádi z ciziny, vyloženě se stydím za to, že je nemám kam pozvat,“ přisadila si mladá žena.

„Zkrášlení Hlavní třídy bylo slibem i naší politické strany. A není tomu tak, že bychom to nechali usnout,“ oponoval místostarosta Českého Těšína Tomáš Pavelek.

„Prvním impulsem byla intenzivní spolupráce s odborem zabývajícím se památkovou péčí. Chceme upozornit ty, kteří porušují stanovená pravidla, ať zjednají nápravu,“ řekl Pavelek.

Místostarosta zdůraznil, že vedení města osobně navštívilo většinu prodejců na Hlavní třídě. „Poprosili jsme je, ať změní sortiment ve výlohách, ať si je umyjí a nabarví,“ pokračoval.

Nyní podle místostarosty přichází na řadu největší úkol. „Vzhled ulice Hlavní chceme změnit její rekonstrukcí. Už k tomu podnikáme patřičné kroky. Zabýváme se i dopravní situací, kterou chceme zavést do projektu,“ řekl Pavelek.

Starostka Českého Těšína Gabriela Hřebáčková připomněla, že jeden z dotačních titulů byl na obnovu prvků v památkové zóně. „V příštím roce bude vypsaný další, takže majitelé nemovitostí si budou moct obnovit své provozovny, změnit vzhled výkladních skříní,“ doplnila Hřebáčková a pochválila ty vlastníky, kteří už fasády svých objektů upravili.

Představitelé Českého Těšína, kteří seznámili přítomné občany se zrealizovanými projekty, si vedle kritiky a připomínek vyslechli rovněž náměty a pochvaly. Další diskusní fórum s občany vedení města plánuje na jaro.

Další zprávy z regionu