Majk Spirit a Gleb rozburácí majáles

Už podruhé připravují studenti tří třineckých škol oslavu sladkého studentského života, majáles. Bude se konat ve čtvrtek 4. května na náměstí Svobody v Třinci jako doprovodný program Hutnického dne.

Studenti se mohou těšit na vystoupení Majka Spirita. Foto: promo

Program si školy tvoří samy, akci financují Třinecké železárny. Na pódiu vystoupí děti z místní základní umělecké školy a pak i dva rapeři – Majk Spirit a Gleb.

Už podruhé, s větší jistotou a bohatším programem uspořádají studenti svůj Majáles Těšínského Slezska. „Je to druhý ročník a my víme, do čeho jdeme. Máme zkušenosti z prvního ročníku, ze kterého jsme se dost poučili,“ pousmála se Barbora Slatkowá z realizačního týmu.

Program začne průvodem studentů, kteří vyrazí na místo od svých škol v 9.30 hodin. Půjdou od místního gymnázia, od Střední odborné školy Třineckých železáren a od soukromé školy TRIA. Právě tyto školy akci společně pořádají.

Na místě dojde ke korunovaci krále majálesu a pak už se svými programy vystoupí pořádající školy. Ty budou mít na místě i své stánky, aby se lépe představily návštěvníkům.

„Bude zde mít své stanoviště BESIP, takže si zde přijdou na své i děti. Navíc oslovujeme i ředitele základních škol a zveme žáky osmých a devátých tříd, aby se přišli podívat,“ podotkla Barbora Slatkowá.

Ve 13.30 vystoupí děti z místní základní umělecké školy. V 17 hodin propukne koncert slovenské hvězdy Majka Spirita a hned po něm zazpívá a do varu všechny dostane Gleb, neméně slavný slovenský raper.

Spolu se svým týmem plánují, že by se akce příští rok mohla rozrůst o českotěšínské školy. Následně by se pak majálesy konaly střídavě v Třinci a v Českém Těšíně.

Besedy zaujmou a poučí

Majálesu předcházejí besedy se zajímavými lidmi, kteří jsou úspěšní ve svých oborech. Jsou určeny studentům a široké veřejnosti.

Do Trisie tak dorazil kreativní manažer festivalu Colours of Ostrava Filip Košťálek a řezbář Jan Herka.

V pondělí 24. dubna v 16 hodin dorazí analytik strategie a inovací Třineckých železáren Jiří Mravec. Pohovoří o budoucnosti ocelářství v Třinci a inovacích v průmyslu.

Ve čtvrtek 27. dubna rovněž od 16 hodin návštěvníky jistě zaujme beseda s Markem Křížem. Je to místní rodák, který poradí, jak začít s úspěšným podnikáním. Ve stejný den, o dvě hodiny později, dorazí Hynek Medřický. Vysvětlí, jaký má světlo vliv na organismy, na zdraví člověka a jeho spánek či kognitivní výkon i jak přírodě škodí světelné znečištění.

Další zprávy z regionu