Májku opět někdo zničil. Záolší bude hlídat kamera

Drzost některých jedinců nezná mezí. Májku ve sportovním areálu na Záolší neznámí darebáci poslali k zemi i podruhé. Členové místního Klubu sportu a zábavy ji tak postavili potřetí. V budoucnu by měl pořádek na Záolší hlídat kamerový systém.

Májku na Záolší stavěli natřikrát. Foto: MZ

Členové Klubu zábavy a sportu Záolší letos slavnostně postavili májku až ve druhé polovině května, po skončení nouzového stavu. Nad sportovním areálem by se měla tyčit až do konce června. Neznámý vandal ji už dvakrát pořezal, naposledy před týdnem v noci z úterý na středu.

„Nepamatuji si, že by vůbec někdo v okolí stavěl májku natřikrát, a to náš klub ctí tuto tradici již 16 let. Kdysi dávno jsme májku první noc neuhlídali a holt jsme ji pak museli postavit. Tradici respektuje každý spolek v regionu. Mimo první noc by měla být pro všechny májka nedotknutelná,“ poukázal Milan Zakřevský, kulturní referent obce a předseda Klubu zábavy a sportu Záolší. Podle druhé tradice, která však v našem regionu není striktně dodržována, se májka hlídá tři noci. Do toho časového rozpětí se však neznámý ničitel netrefil.

„Poškozování cizí věci nemá s tradicí nic společného. Je to vandalismus, kterému se diví lidé z Vendryně i z okolí. Mrzutá situace vůči nám dobrovolníkům a smutná pro všechny lidi, kteří nás podporují a fandí nám ve všem, co děláme ve svém volném čase pro společnost již skoro 17 let,“ pokračoval Zakřevský. Při druhém vztyčení májky členové klubu instalovali v areálu fotopast. Jejich snaha se však minula s účinkem, protože baterie do osudné noci nevydržely.

„Obrátili jsme se na vedení obce s návrhem, aby v areálu instalovalo profesionální kamerový systém, který se už opakovaně osvědčil v parku, v okolí škol a v lokalitě na Černovském. Kamerový monitoring by měl být v osadě Záolší instalován kvůli vandalství a rušení nočního klidu v okolí sportovního areálu, domu s pečovatelskou službou a sídla místního spolku PZKO,“ předeslal Zakřevský a zdůraznil, že pro klid a pohodu místních je instalace kamerového systému nezbytná.

Další zprávy z regionu